Advertentie

Aantal klachten over overheid toegenomen

De Nationale Ombudsman heeft vorig jaar ruim 30.000 telefoontjes en 14.000 klachten over de overheid ontvangen. Dat is een stijging van veertien procent. Bijna 1900 klachten hadden betrekking op gemeenten, waterschappen en provincies.

16 maart 2011
Kloof groeit
Het Jaarverslag van de ombudsman is vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarin kraakt Alex Brenninkmeijer harde noten. Volgens hem is de ‘relatie tussen burger en overheid 'waardenloos' geworden.’ En de kloof tussen burger is alleen maar aan het groeien, stelt de ombudsman vast.

Respect
Burger en overheid ‘praten langs elkaar heen, hechten te weinig waarde aan de wederzijdse relatie. De overheid is te veel gericht op geldstromen, bezuinigingen en het juridische.’ De burger heeft een totaal andere focus. ‘Die wil vooral behoorlijk en met respect behandeld worden. Daar tegenover staat een burger die overdrijft in het negatieve en onterecht vindt dat de overheid één grote puinhoop is.’

Gemakkelijk oplossen
Vaak gaat het om gemakkelijk op te lossen ongenoegen bij de burger, is de ervaring van Brenninkmeijer. In zijn jaarverslag zegt hij over de overheden die het dichtst bij de burger staan: ‘Veel van de ontvangen klachten zijn op een eenvoudige, snelle wijze af te doen. Door telefonisch contact op te nemen met de verzoeker of door aan een overheidsinstantie de vraag voor te leggen of zij een tussentijdse oplossing kunnen bereiken. Daarop wordt bijna altijd positief gereageerd.’

Voorbeelden
De ombudsman komt met een groot aantal voorbeelden van klachten, interventies en bemiddelingen. Zo staat in het jaarverslag een voorbeeld van een klacht van een echtpaar over de plaatsing van containers voor hun woning. De klacht werd door de gemeente gegrond verklaard. Er werden plannen uitgewerkt om de situatie te verbeteren. Maar ondanks dat was er in een jaar niets veranderd rond de toestand met de containers. Na bemiddeling werd er een actieplan opgesteld waardoor na half jaar alsnog een aanvaardbare plaatsing van de containers werd bereikt. De ombudsman wil maar zeggen: Dat had sneller gekund.

Lees hier de samenvatting van het jaarverslag van Nationale Ombudsman
Lees hier het hele jaarverslag van de van de Nationale Ombudsmans

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Ik denk dat de Ombudsman gelijk heeft. Waar het volgens mij de afgelopen 20 jaar is misgegaan, is het bezuinigen op vakmanschap, het geautomatiseerd beslissen, kostenbesparing op afhandeltijden, managers die veel weten van bedrijfskunde maar weinig van de dagelijkse praktijk. Uiteindelijk gaan dus ook de burgers daarover piepen. En dat heeft ongetwijfeld tot gevolg dat "verbeteringsprogramma's" worden verzonnen door commerciele bureau's.
H.A.Decker / adviseur.
Waar kun je een klacht indienen over de ombudsman?????
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Niet om het een of het ander, maar ik snap werkelijk waar niet waar de overheid (lees: Den Haag) zich over drukt maakt. Dat waar men zich in ieder geval over druk zou moeten maken, doet men absoluut niet, getuige de Bonus en salarisverhoging voor top ING. Ongeacht afspraken zouden deze graaiers door Den Haag stevig op de vingers getikt moeten worden en Den Haag is niet veel beter en geen knip voor de neus waard als zij dit toestaan.
Veel wijsheid toegewenst!
criticus
Waarom zou Den Haag de graaiers aanpakken? Dat zijn immers de baantjes die ze zelf krijgen als ze de politiek verlaten?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Natuurlijk zijn die klachten niet allemaal terecht, maar met heel veel klachten is dat helaas wel het geval. Een en ander heeft te maken met:
a. de betrokkenheid en kwaliteit van het personeel.
b. het slechte beloningsbeleid bij de Overheid.
c. bureaucratische wetgeving (politiek!).
d. de ondoelmatige infrastructuur van de Overheid.
Als we er iets aan willen doen moeten we daar beginnen!
Het apparaat van de Ombudsman kan vervolgens direct worden gehalveerd.
Advertentie