bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Waarom veranderen zo moeilijk is én… 3 stappen die wél werken

Waarom veranderen zo moeilijk is én… 3 stappen die wél werken

Waarom-veranderen.jpg

Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen – op uw werk en thuis – niet makkelijk is. Maar aan de hand van een slim en eenvoudig model – De Ladder – beschrijft Ben Tiggelaar.

 1. Hoe u doelen stelt die wél werken;
 2. Hoe u gedrag kiest dat wél tot succes leidt;
 3. Welke support wél helpt bij verandering.


De Ladder

Onderzoeker en journalist Ben Tiggelaar ontwikkelde De Ladder, een simpel model voor zelfontwikkeling. De ladder bestaat uit 3 treden. Het doel is de bovenste tree, gedrag is de middelste en support is de onderste. U plant van boven naar beneden en u probeert het van beneden naar boven.
 
Stap 1: Stel effectieve doelen

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar veranderen zonder een duidelijk doel voor ogen te hebben is nagenoeg onmogelijk. Het stellen van de juiste doelen is echter lastiger dan verwacht.  Maar hoe doet u dat nou?
 

 1. Kies als het even kan geen prestatiedoel, maar een ontwikkeldoel
 2. Formuleer een helder ‘waarom’ voor uw doel.
 3. Heeft u meer dan één doel, maak dan een heldere prioriteitenlijst

Stap 2: Kies uw gedrag

Bij elke verandering speelt gedrag een belangrijke rol. Wanneer u een doel wilt bereiken, zijn er vrijwel altijd meerdere soorten gedrag die u daarbij kunnen helpen. Maar welke vorm van gedrag kunt u nou het beste kiezen? Tiggelaar geeft drie tips:

 • Kies voor gedrag dat u leuk vindt
 • Formuleer het gewenste gedrag zo concreet en helder mogelijk
 • Denk simpel: maak uw eerste stappen zo eenvoudig mogelijk

Stap 3: Effectieve support

De onderste tree van de ladder noemt Tiggelaar support. Wilt u echt veranderen, dan is ondersteuning vanuit de omgeving belangrijk om gedragsvoornemen(s) ook echt uit te voeren. Tiggelaar noemt hierbij specifiek drie manieren van support die wél helpen bij verandering.

 • Zorg dat de directe omgeving het gewenste gedrag ‘makkelijk’ maakt
 • Bereid u voor op momenten van de waarheid
 • Zelfmonitoring van gedrag

Klaar voor de start

U weet nu wat er voor nodig is om echt te veranderen. U weet wat u wilt u bereiken, welk gedrag u daarbij moet vertonen en welke ondersteuning u nodig heeft om uw voornemens ook echt uit te voeren. Aan de slag dus. Maar zorg er wel voor dat u bovenstaande 3 stappen niet uit het oog verliest. 
 
Wilt meer weten over verandering? En waarom verandering zo moeilijk is? Bestuursacademie Nederland biedt verschillende opleidingen en trainingen aan die u verder op weg helpen. Denk bijvoorbeeld aan de trainingen Leidinggeven aan Verandering of De Veranderende Overheid.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.