Advertentie

Aan de voorkant hoeft niets afgehecht

Wat zijn volgens gemeenteambtenaren de ergste jeukwoorden van 2023? A&O fonds Gemeenten verzamelde ze. Op 8: (aan de voorkant) afhechten.

05 augustus 2023
Naaidraad wordt afgehecht
Shutterstock

‘Het is goed dat we met elkaar op een goede constructieve manier aan tafel zitten en dit soort punten aan de voorkant afhechten, zodat we goed weten waar we het over hebben.’ Die zin staat in de transcriptie van een raadsvergadering in de gemeente Stadskanaal. Maar niet alleen in deze Groningse gemeente wordt al dan niet aan de voorkant afgehecht. In Emmen worden verbeteracties van de gemeente afgehecht, de Veiligheidsregio Limburg hecht een meerjarenbeleidsplan af, in Nieuwkoop is men druk bezig met de collegeafspraken af te hechten en in Utrecht hadden de afspraken over woningprijzen volgens een wethouder wel wat strakker afgehecht mogen worden.

Want er wordt heel wat afgehecht in bestuurlijk Nederland. 
Landschappelijke afhechting, notariële afhechting. Natuurlijk, bestuurlijke afhechting. Procedureel afhechten. Democratisch afhechten. Ambtelijk afhechten. Netjes afhechten, keurig afhechten. Formeel afhechten. Afhechten in fasen. Afhechten in de begroting. Achterblijvende regels afhechten. Een avond afhechten. Contractueel afhechten. Afhechten van de rand. Afhechten van een jarenlang, zorgvuldig traject van evaluatie. Afhechten van open eindjes. Financieel afhechten, groene afhechting. Logisch afhechten. En uiteraard, finaal afhechten. Of misschien toch: niet afhechten.

Afhechten is net iets anders dan afronden. Het betekent ook dat bij de afronding duidelijke afspraken zijn gemaakt, zodat – nog zo’n jeukbegrip – de neuzen dezelfde kant op staan. Met aan de voorkant afhechten wordt waarschijnlijk bedoeld dat er duidelijke beginafspraken zijn gemaakt zodat daar later geen misverstanden over ontstaan. Maar waarom dat dan niet gewoon zeggen. Want afhechten betekent letterlijk een draad waarmee men genaaid heeft zo vastmaken dat hij niet meer los kan schieten. Iets aan de voorkant afhechten is dus niet handig, want waarom zou je iets al vast zetten nog voordat het traject is gestart?

In Stadskanaal wilde de wethouder de afspraken over aanbesteding van de exploitatie van natuurbegraafplaatsen goed met het provinciebestuur afstemmen voordat de vergunningen werden verleend. Dat wilde zij dus aan de voorkant afgehecht hebben. Ze had het ook gewoon bij het woord afstemmen kunnen laten. Of over afspraken maken. Want afhechten, daar gruwelt de gemeenteambtenaar van. Het woord is dan ook niet voor niets op nummer 8 van de gemeentelijke jeukwoordenlijst terug te vinden.

Projectleider Vastgoed

JS Consultancy
Projectleider Vastgoed

Teammanager Planvorming

HLTSamen
Teammanager Planvorming

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie