Advertentie

D66, VVD, SP en GL moeten coalitie Amsterdam onderzoeken

D66, VVD, SP en GroenLinks in Amsterdam moeten samen verder gaan onderzoeken of ze een nieuw college van burgemeester en wethouders kunnen gaan vormen.

19 mei 2014

D66, VVD, SP en GroenLinks in Amsterdam moeten samen verder gaan onderzoeken of ze een nieuw college van burgemeester en wethouders kunnen gaan vormen.

Advies van verkenners
Dat is de uitkomst van een verkenning door verkenners Roger van Boxtel (D66-prominent) en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor de SP, maandag. Zij voerden de afgelopen dagen gesprekken met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad. De bal ligt nu bij de fractievoorzitters, aldus Van Boxtel. ,,Dit is een basis, geen uitgangspunt.''

Geen blokkades
De voorgestelde coalitie lijkt de verkenners het meest in de rede te liggen, gezien de eerste voorkeur van D66 en VVD enerzijds (zij hebben beide een voorkeur voor een college van D66, VVD en SP) en de SP en GroenLinks anderzijds (zij hebben een voorkeur voor een college van D66, SP en GroenLinks, zo zeggen ze. Verder stellen ze vast dat geen van de vier partijen blokkades heeft gelegd op deze coalitie.

Ver uit elkaar

Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen (19 maart) heeft Amsterdam nog steeds geen nieuw stadsbestuur. D66 en GroenLinks en VVD stonden aanvankelijk aan de basis van de nieuwe coalitie, maar de onderhandelingen liepen stuk toen GroenLinks zich terugtrok. Die partij van fractievoorzitter Rutger Groot Wassink vond de standpunten te ver uit elkaar liggen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
Goh....wat een verrassend advies...Dus alles blijft bij het oude, zoals te verwachten viel.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Typisch Amsterdams Links. Hebben de verkiezingen verloren maar willen wel de coalitie bepalen. Daar is Job Cohen ook op gesneuveld.
Advertentie