Burgers en organisaties kunnen via de website
Inspraak op wetten via website mislukt
De website van de rijksoverheid die inspraak op wetsvoorstellen toegankelijker moet maken, leidt een kwijnend bestaan.
internetconsultatie.nl sinds een jaar reageren op wetsontwerpen. Doelstelling van het kabinet bij aanvang van de 2 jaar durende proef was te komen tot ‘wetten en regels die nog beter uit te voeren en te handhaven zijn’. Op de website is het verloop van de eerste vijf consultaties te zien. In totaal kwamen 102 reacties binnen. Aanvankelijk wordt nog uitgebreid gereageerd door het kabinet op reacties, maar dat wordt allengs minder. Het ministerie van Justitie, beheerder van het experiment, komt in juni met een evaluatie van de proef en wil niet eerder inhoudelijk reageren.
sinds een jaar reageren op wetsontwerpen. Doelstelling van het kabinet bij aanvang van de 2 jaar durende proef was te komen tot ‘wetten en regels die nog beter uit te voeren en te handhaven zijn’. Op de website is het verloop van de eerste vijf consultaties te zien. In totaal kwamen 102 reacties binnen. Aanvankelijk wordt nog uitgebreid gereageerd door het kabinet op reacties, maar dat wordt allengs minder. Het ministerie van Justitie, beheerder van het experiment, komt in juni met een evaluatie van de proef en wil niet eerder inhoudelijk reageren.
Reacties: 14
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik kan mijn voorstellen dat de inhoud van de site niet alle 16 miljoen burgers aanspreekt. Maar er zullen toch deskundigen zijn die vanuit hun dagelijkse praktijk hun visie op de voorstellen zullen willen geven (bijvoorbeeld notarissen of OM). Maar zijn zij ook op de hoogte van het bestaan van de website en worden zij betrokken vanuit hun rol? Of is de website alleen een medium gecreeerd voor het zenden van de boodschap? Dat er niet veel reacties zijn betekent volgens mij nog niet dat het initiatief niet levensvatbaar is.
Geen wonder: over het algemeen is het 'product' al niet leesbaar (lees commentaren Eijlander en Theunissen) en als blijkt dat echte invloed niet kan worden uitgeoefend, zoals bijvoorbeeld bij de Crisis- en herstelwet, dan is de lol er snel af.
Overigens weer zo'n idee van Postbus 51 waar de burger praktisch niets aan heeft.
Ik vrees dat de patiënt eerst dieper moet wegvallen, voordat hij hulp accepteert.
Het ent is nog niet in zicht!
Als er meer bekendheid aan was gegeven waren er m.i. veel meer reacties gekomen. Ik lees nu voor het eerst van deze site en heb collega's enz. gevraagd naar de bekendheid, maar deze site is bij niemand bekend! Daar zou eerst iets aan gedaan moeten worden, lijkt mij.
De website van de Rijksoverheid is een uitstekende bron voor het verkrijgen van informatie over wetsvoorstellen, regelingen en aangenomen wetten. Je kunt je abonneren op een dagelijkse e-mail, waarmede je direct contact kan maken met de site. Het is natuurlijk waar dat inspraak op nu eenmaal aangenomen wetten tot niets leidt. Als je vragen over lopende kwesties stelt, krijg je keurig een ontvangstbericht terug met de mededeling dat de aangesneden kwestie wordt voorgelegd aan het betreffende departement. En inderdaad, er komt altijd antwoord, zij het dat het meestal niet zo luidt als je wel wenste.
Dat de proef mislukt is, komt volgens mij vanwege het feit dat in de hedendaagse maatschappij burgers alleen nog maar warm worden van wetten die hen persoonlijk raakt. Zo zal een wjiziging van de AOW-leeftijd meer betrokken burgers opleveren dan een wijziging van de Algemene Wet bestuursrecht of een wetswijziging ten behoeve van dierenwelzijn
bekende valkuilen:
geen community,
zenden van informatie
mensen komen nooit vanzelf op zo'n site,
heb je wel echt invloed?
inderdaad, eenzijdige postbus51 benadering, gaat nooit werken zo!
Ik vraag me toch altijd af wie de overheid adviseert bij dit soort trajecten...ik ken duizenden ZP'ers die het beter zouden doen dat hier gebeurd is voor waarschijnlijk 1/10 van het nu bestede geld.
Mensen gaan niet meer naar één plaats op internet. Misschien een idee om zelf te gaan 'crowdsourcen'?
Een site bouwen, online zetten en met je armen over elkaar afwachten tot de 2 jaar proeftijd voorbij is een manier die ooit gaat werken. Dat had elke expert kunnen vertellen.
Je moet betrokkenheid creëren en dat kan heel makkelijk anno 2010. Je moet wel snappen dat de regels veranderd zijn. zucht.
Zijn het bestaan van die site en de actuele thema's ooit in politiek betrokken communities uitgezet? Met andere woorden: is de doelgroep opgezocht?
Communities vormen zich om gelijke interesse, er zijn tientallen, misschien wel honderden communities met politiek betrokken mensen. Is de rijksoverheid zelf ook lid geworden van die communities, en wat belangrijker is, hebben ze daar ook gecommuniceerd?
Het moet ook voor een groot deel onbekendheid zijn. Ik zie veel nieuwsbrieven, maar van deze site had ik nog nooit gehoord.
Hoewel ik vaak gebruik maak van het Internet heb ik van deze website nooit eerder gehoord. Mijn conclusie is kort: De mislukking is het gevolg van foute aanpak en communicatie van dit project waardoor helaas over de inhoud geen correcte uitspraak mogelijk. is.
Nooit van gehoord, dit initiatief. terwijl ik toch vaak op zoek ben naar mogelijkheden om vooraf invloed uit te oefenen. Mijn collega, ook al bovengemiddeld geïnformeerd over overheidsinitiatieven, kent het ook niet.
Toch iets misgegaan in de communicatie misschien?
Wat een wereldvreemde types zeg...
Ben eens naar die site toegegaan (had er ook nog nooit van gehoord), en die teksten zijn werkelijk niet te begrijpen voor mensen die niet fulltime met dat soort dingen bezig zijn.
Wetsvoorstel implementatie NRF?
Of wat denk je van deze alinea, het eerste wat je leest als je dat wetsvoorstel opent:
Doel van de regeling
Het wetsvoorstel strekt tot omzetting in Nederlands recht van richtlijn 2009/140/EG (richtlijn betere regelgeving) en richtlijn 2009/136/EG (richtlijn burgerrechten). Beide richtlijnen wijzigen de bestaande richtlijnen op het gebied van elektronische communicatie (de Kaderrichtlijn, de Universeledienstrichtlijn, de Toegangsrichtlijn, de Machtigingsrichtlijn en de ePrivacyrichtlijn). Zowel de richtlijn betere regelgeving als de richtlijn burgerrechten moeten op 25 mei 2011 zijn omgezet in Nederlands recht.
Abracadabra.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit experiment nooit bedoeld is om te slagen.
Ook ik heb nimmer van onderhavige website gehoord, terwijl ook ik toch vaak op zoek ben naar mogelijkheden om vooraf invloed uit te oefenen. Ik onderschrijf de veronderstelling van Freek Bersch dan ook dat dit experiment nooit bedoeld is geweest om te slagen.
Weer een voorbeeld van schijndemocratie.
Ook ik ben net als andere sprekers erg actief in de digitale wereld en met name daar waar het gaat om co-creatie tussen de overheid en haar burgers. Echter ook nog nooit van dit initiatief gehoord en na navraag ook begrepen dat een substantieel aantal Tweede Kamerleden ook niet op de hoogte is van dit initiatief. Ik doe dus een dringend beroep op de projectorganisatie dit project nu niet als verloren te beschouwen maar met alle suggesties op dit artikel een volgende stap te nemen!