Advertentie

Gemeente: jachthaven sluiten na vondst hennepkwekerij

De gemeente De Fryske Marren wil een hele jachthaven een half jaar sluiten, nadat in juni op het perceel in een van de boothuizen een hennepvondst is gedaan van 320 plantjes en duizenden stekjes.

05 augustus 2019

De gemeente De Fryske Marren neemt geen halve maatregelen. Nadat begin juni op het perceel van jachthaven Nerushoek in Terherne in een van de boothuizen een hennepvondst is gedaan van 320 plantjes en duizenden stekjes. Het voorgenomen besluit is de hele jachthaven een half jaar te sluiten.

Sluiting jachthaven noviteit
Naar het beste weten van de Friese gemeente is dit de eerste keer dat een complete jachthaven wordt gesloten na een vondst van een hennepkwekerij. Het betekent dat de hele jachtwerf, inclusief loodsen, zestien schiphuizen, 34 vaste ligplaatsen en een reparatiewerf, zes maanden niet toegankelijk zullen zijn. Burgemeester Fred Veenstra (CDA) heeft dit voornemen vorige week bekendgemaakt. Uit een politierapport zou blijken dat de situatie op de jachthaven ‘onveilig’ is. Veenstra was zelf niet aanwezig voor nader commentaar, maar een woordvoerder vermoedt dat met de onveiligheid wordt bedoeld dat dergelijke constructies meestal ‘houtje-touwtje’ zijn en dat zij grootschalig stroom gebruiken.

Overgangsperiode
Maar waarom de hele jachthaven sluiten en niet alleen dat ene boothuis, waar de kwekerij onder een betonnen vloer was verstopt? Zo zijn andere ligplaatseigenaren immers ook de dupe? Maar volgens de woordvoerder is sluiting na het aantreffen van een kwekerij ‘gebruikelijk’. ‘Meestal gaat het om een woonhuis of een bedrijfspand, maar de vondst is dusdanig groot dat het voorstel is om de hele haven te sluiten.’ Daarbij is de verdachte de eigenaar van de gehele jachthaven. Maar er zijn wel meerdere huurders van ligplaatsen. ‘In potentie worden die ook getroffen. We willen duidelijk maken dat er niets meer te halen is op het perceel en zo de loop eruit krijgen. Huurders kunnen nu nog bij hun boot. Bij sluiting is er een overgangsperiode, zodat zij hun spullen of boot weg kunnen halen en een andere ligplek kunnen zoeken. Ze mogen hun boot ook laten liggen, maar dan kunnen ze er pas na een half jaar weer bij.’

Zware sanctie
De eigenaar en de ligplaatshuurders kunnen nog tot 26 augustus een zienswijze indienen. ‘Die reacties betrekken we in de besluitvorming. Er is al contact geweest met huurders, maar we hebben nog geen formele zienswijzen ontvangen. De reacties variëren. Sommigen hadden nog nergens van gehoord, anderen vermoedden al iets. Sommigen zijn verrast door de vondst. Er zijn bijzondere constructies aangetroffen. Een kwekerij in een woonwijk is vaak meer in het zicht dan een dergelijke bedrijfsloods.’ In september volgt een hoorzitting, waarna het definitieve besluit valt. Volgens de politie is de bewuste kwekerij onderdeel van een netwerk van kwekerijen in Harkema, Drachten en Leeuwarden. ‘We geven met de voorgenomen sluiting een duidelijk signaal naar andere jachthavens en panden. Dit is een zware sanctie, maar we bekijken per situatie wat passend is. In een bedrijfsverzamelgebouw sluiten we na een vondst ook niet alle ruimtes, maar de plek was nu zo duidelijk onderdeel van het hele perceel dat we voor deze optie willen kiezen.’

UPDATE
De gemeente De Fryske Marren wil nog aangeven dat er in vier verschillende gebouwen hennep is aangetroffen en niet slechts in één boothuis. 'Als dat het geval was geweest, dan had dat inderdaad kunnen leiden tot het voornemen alleen het betreffende boothuis te sluiten. In dit geval is het gehele bedrijf betrokken bij de kweek en handel van hennep. Een logisch gevolg daarvan is dat de burgemeester het voornemen heeft het hele bedrijf te sluiten.'

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

dennis / mdw. vergunningen
Hieruit blijkt dat het middel van sluiting onterecht gebruikt wordt. Bij het aantreffen van een kwekerij in een flatgebouw sluit je toch ook niet de gehele flat?

Kees Koppenaal / Projectmanager/ watersportondernemer
Artikel geeft aan hoe wet ten onrechte wordt toegepast.

Als het op fit moment gevaarlijk zou zij op de werf, dan moet de sluiting onmiddellijk plaatsvinden. Door in september een hoorzitting te organiseren geeft de gemeente aan dat de situatie niet ernstig is. Totale sluiting is dan ook buiten proporties.

Daar komt bij dat de de gemeente onjuiste informatie geeft en een onzorgvuldige procedure volgt. Ligplaatshouders en gebruikers van de winterstalling worden ondervinden zo onnodige schade.
Advertentie