Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Voor de bühne

Het college in Almere is opgestapt omdat de inkomsten van de Floriade tegenvallen. Het demissionaire college, niet het nog te vormen college

08 juli 2022

Al na twee maanden Floriade besloot het (oude) Almeerse college af te treden vanwege tegenvallende bezoekersaantallen en dus tegenvallende inkomsten.

Mind you: de tuinbouwtentoonstelling duurt nog tot 9 oktober. In de regel volgt er dan een evaluatie, waarna de zittende bestuurders verantwoording afleggen. Dat zou pas ergens volgend jaar zijn. Probleempje: dan zit er een nieuw college.

Wat zouden de aftredende wethouders gedacht hebben? Laten we het nu nog even snel doen, dan achtervolgt het ons straks niet meer? Immers, vier van de zes wethouders schijnen terug te komen in het nieuwe college. Je zou het als een tactische meesterzet kunnen zien. Maar als twee derde van de huidige wethoudersploeg straks weer terugkomt, is dat dan niet een beetje vreemd? Is aftreden van het voltallige college dan niet louter voor de bühne?

‘Je zou het aftreden als een tactische meesterzet kunnen zien’

Verantwoordelijkheid moest er genomen worden, nu duidelijk is dat de Floriade de gemeente tientallen miljoen euro’s extra kost. In de onderhandelingen voor het nieuwe college lijkt het erop dat twee partijen die zich al in een vroeg stadium criticaster van de Floriade hebben getoond (SP en Partij voor de Dieren) mogen meedoen. Een beetje cru als die volgend jaar dan het veld zouden moeten ruimen. Is dit dan de meest chique oplossing? Wellicht, al zou het geloofwaardiger zijn als er een echt nieuwe wethoudersploeg komt die het Floriadedebacle niet met zich meedraagt.

Tegelijkertijd mag ook de gemeenteraad zich eens achter de oren krabben. Hoe is het mogelijk dat de gevestigde partijen zich op kosten van de belastingbetaler hebben laten meeslepen in dit proces? Zoveel waarschuwingen, zoveel eerdere ervaringen met gemankeerde Floriades.

Zoals Hans van Driem, oud-commercieel directeur van de Floriade 1992, al in Binnenlands Bestuur voorspelde krijgt GroenLinks de zwartepiet. Hun wethouder komt in de nieuwe coalitie niet terug en de partij ook niet, net zomin als de PvdA. De VVD mag als grootste partij in de gemeenteraad beslist aan introspectie gaan doen en het voortouw nemen financiële dekking voor de flop te zoeken waar de inwoners zo min mogelijk last van krijgen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie