Advertentie

Groenlinks stapt uit coalitieonderhandelingen Amsterdam

GroenLinks is uit de coalitieonderhandelingen in Amsterdam gestapt. Samenwerking met de VVD zou volgens de partij een te rechts beleid opleveren.

09 mei 2014

De lokale fracties van D66 en de VVD in Amsterdam moeten opnieuw beginnen met de vorming van een stadsbestuur. De twee partijen raakten donderdag GroenLinks kwijt in de onderhandelingen. De partij van fractievoorzitter Rutger Groot Wassink vond de standpunten te ver uit elkaar liggen. 

Hervormingsagenda
GroenLinks presenteerde 3 weken geleden met D66 een hervormingsagenda. Die zou leidend zijn in de gesprekken die beide partijen met de VVD voerden. De eisen van de VVD en de opstelling van D66 over die eisen waren volgens Groot Wassink niet acceptabel voor GroenLinks. Daarom stapte de partij van Groot Wassink uit de onderhandelingen.

Andere partij
D66 en VVD gaan nu samen kijken of er met de SP of de PvdA een nieuw stadsbestuur is te vormen. ,,Ik ben heel benieuwd of ze er uitkomen'', aldus Groot Wassink. Mocht dat niet lukken, dan zou GroenLinks nog wel samen met D66 willen kijken of er een coalitie kan worden gevormd met nog een andere partij.

PvdA in beeld
Door de stap terug van GroenLinks komt de PvdA ineens weer in beeld om in de coalitie plaats te nemen. Die partij wil zelf echter het liefst besturen met de partij van Groot Wassink en D66. ,,Die optie is nog helemaal niet onderzocht'', liet een woordvoerder van de PvdA weten.

Aanknopingspunten
Ook de SP ziet een bestuur met GroenLinks en D66 wel zitten. Er zijn volgens fractievoorzitter Laurens Ivens ,,voldoende aanknopingspunten'' in de hervormingsagenda die is opgesteld. Een samenwerking met de VVD en D66 wordt door de SP echter ook niet uitgesloten. ,,Het zijn niet de meest logische partners, maar we willen wel met ze praten.''

Niet afdoende
Jan Paternotte van D66 betreurde, net als zijn VVD-collega Eric van der Burg, het mislukken van de onderhandelingen, met name vanwege het hervormingsakkoord dat met GroenLinks was opgesteld. ,,Het groenste akkoord ooit, met forse investeringen voor de scholen en doorbraken op lastige dossiers als woningbouw en erfpacht. De VVD kon zich voor een heel groot deel vinden in onze plannen, maar dat was voor GroenLinks blijkbaar niet afdoende'', aldus Paternotte.

Samen opgetrokken
D66 en GroenLinks trokken jarenlang samen op in verschillende Amsterdamse stadsdelen. De PvdA zou voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet in het Amsterdamse college komen, als de onderhandelingen waren geslaagd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie