bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Tips voor Top 5 OR-perikelen

Tips voor Top 5 OR-perikelen

07 augustus 2013

AfbeeldingMr. A. (Astrid) Kraag

Artikel 25 en 27 WOR regelen respectievelijk dat u advies of instemming nodig hebt van de OR in geval van ingrijpende beslissingen binnen uw organisatie. Verder schrijft de WOR ook regelmatig overleg met uw OR voor. Om constructief samen te werken met uw OR en de OR daadwerkelijk medezeggenschap te laten hebben is het noodzakelijk dat u met elkaar in gesprek bent en blijft. Uit de vraagstukken die ons worden voorgelegd blijkt dat dat soms lastig is.

Ik geef u de top 5 van belemmerende factoren:


- ineffectieve communicatie
- veronderstellingen die niet zijn gecheckt
- verwachtingen die niet worden waargemaakt
- veranderingen in de omstandigheden die tot een andere opstelling van partijen leiden
- geen eenheid binnen de partijen.

Genoemde top 5 kan ertoe leiden dat voor de organisatie noodzakelijke beslissingen worden vertraagd. Hoe herkent u deze belemmerende factoren, en hoe neemt u het belemmerende effect ervan weg?

Het helpt in een lastige situatie altijd om een stapje terug te doen en de situatie met enige distantie te bezien. Het kan u inzicht geven in de mechanismen waar u zelf onderdeel van uitmaakt. Daarnaast is het belangrijk om u bewust te zijn van uw eigen aandeel in de verstoring van de samenwerking, en te bezien welk effect uw eigen handelen heeft. U kunt zich afvragen in hoeverre uw standpunt gebaseerd is op veronderstellingen, of van welke veronderstellingen de andere partij lijkt uit te gaan. Tot slot is het ook bijzonder behulpzaam om vooral heel goed te luisteren naar wat de ander werkelijk zegt en daarop door te vragen.

Maar ja, laat ik eerlijk zijn: als emoties een rol spelen is het soms best ingewikkeld om de kwestie zakelijk te bekijken en op de meest effectieve manier te communiceren. Het kan dan helpen om een overleg eens te laten begeleiden door een NMI Registermediator, inzichten te krijgen in belemmerende factoren en het gesprek weer op gang te helpen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.