Kardinale fouten
De maatregel komt na een artikel in de krant over een bouwinspecteur van het team Toezicht en Handhaving van de gemeente. Volgens Oosterhof heeft de Stentor daarin ‘twee kardinale fouten’ gemaakt: de bouwinspecteur is als persoon beschadigd terwijl hij zich niet kan verdedigen en de krant had hierover de Dienst Bouw- en Woningtoezicht of de burgemeester als portefeuillehouder Toezicht en Handhaving moeten aanspreken, ‘maar men heeft geen wederhoor toegepast.’
Burgemeester doet Stentor in de ban
De gemeente Kampen communiceert twee weken lang niet actief met het dagblad de Stentor. Journalisten van de Stentor zijn niet welkom bij de…
Disproportioneel
In een gesprek met hoofdredacteur Alex Engbers van de Stentor heeft Oosterhof vrijdag aangedrongen op excuses in de krant, maar Engbers vond dat disproportioneel, aldus Oosterhof. ‘Daarmee erkende hij dus dat hij fout zat. Toen heb ik gezegd dat wij de Stentor voorlopig niet voorzien van actieve informatie. Zo sturen we bijvoorbeeld geen persberichten. Als de krant documenten opvraagt krijgt ze die uiteraard wel. De reden is dat ik geen vertrouwen meer heb in een werkzame band met de krant. Ik heb overigens geen missive de organisatie ingestuurd dat niemand meer met de krant mag praten, maar het college staat unaniem achter mijn maatregel en in de regel lopen alle vragen van journalisten via de afdeling communicatie.’
Signaal
De gemeente stapt ook naar de Raad voor de Journalistiek. ‘Maar die doet pas na drie maanden uitspraak. Tegen die tijd hoop ik de plooien met de Stentor wel glad gestreken te hebben’, zegt Oosterhof. Volgens Oosterhof is er geen sprake van oud zeer. ‘Wij hebben een open communicatie met de media in Kampen. Dit is een signaal. De krant erkent fout te zitten, maar heeft niet het karakter die fout te erkennen. Dat vind ik zwak.’
Anoniem
In het bewuste artikel klaagt een bouwvakker uit Kampen zijn nood over het botte en strenge optreden van een bouwinspecteur. Andere bouw- en klusbedrijven herkennen zich in dit beeld, zij het anoniem. Oosterhof: ‘Inhoudelijk gaan we ook iets met dit onderwerp doen, maar niet via de krant.’
Affaire-Wolfsen
Volgens de vakbond van journalisten NVJ is de maatregel van Oosterhof ‘het domste wat je als burgemeester kunt doen.’ Secretaris Thomas Bruning van de NVJ zegt dat het ‘een beetje aan de affaire Wolfsen in Utrecht’ doet denken. Maar Oosterhof is niet bang voor dit effect. ‘Engbers legde dat verband wel. In het gesprek zei hij: daar gaan we over publiceren. Dat weerhoudt mij zeker niet, ik vind het bijna chantage. Ik zie geen enkele parallel met Wolfsen. Ik heb niks uit de pers willen houden, ik wil alleen dat de krant publiekelijk erkent een fout te hebben gemaakt. Ik sta voor mijn personeel.’
Boos
Ook voormalig burgemeester Henk Kleemans van Kampen weigerde een tijdlang te praten met de Stentor. Kleemans was boos op de redactie nadat die had onthuld dat hij bij een sollicitatie voor een nieuwe burgemeesterspost had gezegd ‘Kampen’ er wel bij te kunnen doen. De raad van Kampen moest er aan te pas komen om Kleemans weer ‘on speaking terms’ met de Stentor te krijgen.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
burgemeester Jan Oosterhof van gemeente Kampen is machtig , maar treedt hij ook zo hardhandig op als ambtenaren in persverklaring de burgers vals bechuldigd of beticht met naam en toedracht om zijn eigen illegale handelingen te verdoezelen.
Hoe dom kan een burger"meester" zijn? In een Persbericht van woensdag van de gemeente staat dat "zijn wethouders" achter hem staan. Die wehouders zijn niet van hém maar vorme mét hem een College. En nu praat ie over "mijn ambtenaren". Die zijn niet van hém, maar van de gemeente. Weet Oosterhof dat we in 2009 leven? Maar Kampen is weer landeijk en negatief in het nieuws en de gemeenteraad zwijgt.
Een erg domme reactie van die burgemeester. Volgens mij bestaat er persvrijheid. Is men het niet eens met een bericht of artikel, dan geef je dat aan met een ingezonden brief aan de krant. Op deze manier ga je denke aan censuur.
Prima actie van Oosterhof! Wanneer in een relatie de liefde niet (meer) van 2 kanten komt, worden ook maatregelen genomen.
En verder:
Er is geen sprake van censuur want de krant blijft kennelijk alle informatie krijgen waar ze formeel recht op heeft (openbaarheid van bestuur); ze worden alleen niet meer verwend dmv het presenteerblaadje.
Persvrijheid is iets anders dan 'lukraak schrijven, zonder verantwoordelijkheid te nemen voor het effect dat het heeft'. Willen wij nu werkelijk met elkaar dat er straks geen hond meer te vinden is die ambtenaar wil worden? Willen wij lege raadszetels, omdat niemand met gezond verstand het in zijn hoofd haalt om zn nek uit te steken?
Makkelijk hoor om kritiek te hebben op het gezag dat wij zelf hebben ingesteld.
Bah.
Burgemeester Jan Oosterhof is een van de weinige bestuurders die opkomt voor zijn ambtenaren. Veel bestuurders en gemeentesecretarissen in Nederland kunnen daar nog een voorbeeld aan nemen!
Ambtenaren worden te pas en te onpas geslachtofferd, terwijl ze meestal alleen maar de boodschapper zijn.
Daarbij komt dat ze zich niet publiekelijk kunnen/mogen verdedigen.
Jan complimenten!