Advertentie

Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod

De partijen willen zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk.

18 november 2021
sterretje-vuurwerk---pixabay-839831-640.jpg

Burgemeesters en gemeenten willen dat er de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod gaat gelden. Het Veiligheidsberaad pleit daarvoor in een brief die donderdagavond is verzonden aan demissionair veiligheidsminister Ferd Grapperhaus. De partijen willen zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk.

Pandemie
Vorig oud en nieuw gold er zo'n algeheel verbod vanwege de coronacrisis. Daarvoor werd gekozen om te voorkomen dat er extra druk op de zorg zou ontstaan vanwege vuurwerkincidenten, naast de hoge druk door de pandemie. Volgens de burgemeesters en Vereniging van Nederlandse Gemeenten is de huidige druk op de zorg en het personeel ook dit jaar reden voor een landelijk vuurwerkverbod.

Kabinet
Eerder donderdag werd bekend dat het demissionaire kabinet ernaar neigt dit jaar geen landelijk verbod af te kondigen tijdens de jaarwisseling. Een definitief besluit valt vrijdag in de ministerraad. Niet alleen het Veiligheidsberaad, met daarin een afvaardiging van Nederlandse burgemeesters, ook verpleegkundigen zeiden eerder niet blij te zijn met dat voornemen. Vanuit de vuurwerkbranche klonk via de voorzitter echter een ‘zucht van verlichting’.

Rotterdam
Het Nationaal Vuurwerk in Rotterdam is voor dit jaar al geschrapt. De onduidelijkheid over de coronamaatregelen die tijdens oud en nieuw zullen gelden, maakt het onmogelijk om de vuurwerkshow goed te organiseren, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Elk jaar weer hetzelfde gedoe op het verkeerde moment, eerst handelaars laten inkopen, opslag goedkeuren conform de gemeentelijke verordening om vervolgens de verkoop (al dan niet) te verbieden. Wat een dom zwalkend beleid, hak de knoop nu eens door op het juiste moment i.p.v. ondernemers zinloos op te kosten jagen, want die hebben hun inkopen al gedaan!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Bert
Wat is er mis mee als ouders met een kind een potje afsteken. Betutteling. Ga handhaven waar je moet handhaven
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Marc
Onderstaand citaat is de reden om een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen:

'Vorig oud en nieuw gold er zo'n algeheel verbod vanwege de coronacrisis. Daarvoor werd gekozen om te voorkomen dat er extra druk op de zorg zou ontstaan vanwege vuurwerkincidenten, naast de hoge druk door de pandemie'Ten eerste werkt een algeheel vuurwerkverbod als een magneet op de handel en het afsteken van illegaal vuurwerk waarvan ik denk dat dit zal toenemen.Ten tweede gaan er geluiden op om 'gemeentelijke' vuurwerkshows te organiseren waar we dan met zijn allen naar kunnen kijken. Eeeeuuh, snap ik het nu niet? met zijn allen kijken naar een vuurwerkshow? Gaan we hier werken volgens de 1G, 2G of 3G regel, blijven we hier allemaal keurig op 1,5 mtr van elkaar of mogen we alleen komen kijken wanneer we een geldige QR code kunnen overleggen en zo'n schijnveilig mondkapje dragen dat we de hele week al in onze jaszak hebben en opzetten bij het inlopen van de winkel, afdoen bij het uitlopen en vervolgens weer tot het volgende bezoek opbergen in onze jas- of broekzak.Waar is ons logische boerenverstand gebleven??

Laat ons lekker oud- en nieuw vieren en daarbij vuurwerk afsteken. dit beperkt de kans op het bijeenkomen van grote groepen en het verhogen van het onderlinge besmettingsgevaar. Voorts is sinds de inwerkingtreding van het verbod op knalvuurwerk het afsteken al een stuk veiliger geworden en het aantal incidenten afgenomen.Natuurlijk zullen er altijd wappies blijven die zelf een leuke vuurwerkbom in elkaar gaan knutselen en deze gaan afsteken om vervolgens onze zorg te belasten met de meest verschrikkelijke wonden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie