Advertentie

Burgemeesters vertrouwen organisatie verkiezingen

Het Veiligheidsberaad heeft er vertrouwen in dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgende maand goed en veilig georganiseerd kunnen worden. De Partij voor de Dieren meent echter dat er sprake is van oneerlijke verkiezingen door alleen 70-plussers per brief te laten stemmen en spant een kort geding aan.

10 februari 2021
stemmen-verkiezingen-corona-shutterstock1.jpg

Het Veiligheidsberaad heeft er vertrouwen in dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer volgende maand goed en veilig georganiseerd kunnen worden. De Partij voor de Dieren meent echter dat er sprake is van oneerlijke verkiezingen door alleen 70-plussers per brief te laten stemmen en spant een kort geding aan.

Slag om de arm

De 25 burgemeesters die in het Veiligheidsberaad zitten hebben er vertrouwen in dat de verkiezingen goed en veilig zullen verlopen, maar houden wel een slag om de arm. Als zich rond het coronavirus omstandigheden voordoen waardoor de verkiezingen grote gezondheidsrisico's met zich mee zouden brengen, dan moet het kabinet opnieuw een besluit nemen.

 

Inzet is maximaal
Volgens de burgemeesters verloopt de voorbereiding voor de verkiezingen waarmee de gemeenten nu bezig zijn goed. Er zijn heldere richtlijnen die de gemeenten ook kunnen uitvoeren. Eerder hebben de burgemeesters al gewaarschuwd dat er niet op het laatste moment nog allerlei aanvullende voorschriften moeten komen, want de gevraagde inzet is al maximaal. Enkele burgemeesters, zoals die van Ede en Echt-Susteren, hebben hun bezorgdheid geuit over het houden van verkiezingen in de periode dat er mogelijk sprake is van een derde besmettingspiek.

 

Integriteit
De Partij voor de Dieren vreest echter dat door alleen 70-plussers per brief te laten stemmen, er sprake is van oneerlijke verkiezingen. Dat zei de advocaat van de Partij voor de Dieren woensdag, tijdens een door de politieke partij aangespannen kort geding tegen de Staat. Hiermee wordt volgens advocaat Phon van den Biesen ‘voor het eerst in onze geschiedenis de integriteit van onze verkiezingen aan het wankelen gebracht’. De rechtbank in Den Haag doet op 19 februari uitspraak.


Niet stemmen
Volgens de PvdD is er sprake van discriminatie nu de overheid in verband met de coronacrisis alleen ouderen per brief laat stemmen. Er zijn volgens hem nog veel meer groepen die kwetsbaar zijn en door de huidige pandemie volgende maand niet willen of durven te gaan stemmen. Het zou om 10 procent van de mensen kunnen gaan die tijdens vorige verkiezingen wel zijn gaan stemmen, aldus een peiling van Maurice de Hond vorige maand. Mensen boven de 70 jaar mogen per brief stemmen, omdat ze in de regel kwetsbaarder zijn voor corona dan jongere mensen. Van een ongeoorloofd onderscheid op grond van leeftijd is geen sprake, reageerde de landsadvocaat. ‘In de Tweede en Eerste Kamer is hier uitvoerig over gedebatteerd.’ Volgens haar is meermaals de vraag gekomen of de groep kwetsbaren uitgebreid moet worden, maar ‘daar is niet voor gekozen’.

 

Niet uitvoerbaar
Ook is het volgens haar ‘praktisch niet uitvoerbaar’ om het briefstemmen flink uit te breiden voor de aanstaande verkiezingen. ‘Het produceren en versturen van 2,4 miljoen briefstembescheiden voor iedereen van 70 jaar en ouder is al een zeer majeure operatie die net uitvoerbaar is binnen de beschikbare tijd.’

 

Volmachtstem
Het kabinet treft voor de komende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart verschillende maatregelen zodat iedereen veilig kan stemmen. Behalve dat 70-plussers per brief hun stem mogen uitbrengen, is een deel van de stembureaus al op 15 en 16 maart geopend voor kwetsbare mensen onder de 70. Ook mag iedereen dit jaar niet voor twee maar voor drie andere kiezers een 'volmachtstem' uitbrengen. De regering is er alles aan gelegen om de verkiezingen door te laten gaan, maar de laatste tijd klinken er meer geluiden om ze - zeker met het oog op de oprukkende Britse variant van het virus - toch uit te stellen. Inzet van het kort geding is overigens niet om de verkiezingen uit te stellen, aldus Van den Biesen. ‘Dat zou bijvangst zijn.’


Senioren

Ook de belangenorganisatie voor mensen met een chronische ziekte of beperking Ider(in) vindt dat iedereen die vanwege een verhoogd gezondheidsrisico niet naar de stembus kan, per brief zou moeten kunnen stemmen, evenals seniorenorganisatie KBO-PCOB. (ANP)

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B. Janssen / Ambtenaar
Natuurlijk hebben de burgemeesters vertrouwen in de organisatie. Hebben ze nog een keuze? Zouden ze 70.000? stembureauleden in de kou willen zetten. Als ze al iets zouden moeten uitspreken over dit proces, dan is het dat ze in Den Haag totaal de weg kwijt zijn wanneer het gaat om verkiezingen. Hoe lang denken ze nog met dit totaal achterhaalde systeem te blijven werken? Stemmen op papier in een hokje met een rood potloodje, dat je coronaproof mee naar huis mag nemen. Anno 2021 op zijn minst opmerkelijk.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan
Gewoon iedereen die dat wil per brief laten stemmen. Stembiljet meesturen met de oproepkaart die je toch al per post krijgt. En het argument dat het onveiliger zou zijn, gaat niet op. Dan zou dat ook gelden voor de 70-plussers en de Nederlanders die in het buitenland wonen. Zij mogen wèl per brief stemmen. De laatsten zelfs al tientallen jaren. Gaat altijd goed. En bij de volgende verkiezingen uitsluitend nog per brief stemmen. Leidt ook tot een hogere "opkomst".
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie