Advertentie

Burgemeesters kop van jut bij vluchtelingenstroom

Uit een peiling van Binnenlands Bestuur onder 75 burgemeesters komt naar voren dat één op de tien burgemeesters wordt bedreigd vanwege zijn inspanningen voor asielzoekers.

04 december 2015

Burgemeesters beleven zware tijden. Uit een peiling van Binnenlands Bestuur blijkt dat zij vaak de klappen opvangen bij discussies omtrent de opvang van asielzoekers.

Sociale media
Uit een peiling van Binnenlands Bestuur onder 75 burgemeesters komt naar voren dat één op de tien burgemeesters wordt bedreigd vanwege zijn inspanningen voor asielzoekers. Zo is burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek (CU) persoonlijk bedreigd via sociale media: zijn leven zou voorbij zijn als de plannen zouden doorgaan. Hij heeft daarvan aangifte gedaan. Het gemeentebestuur heeft wel geluisterd naar serieuze reacties uit de samenleving. Op grond daarvan heeft het besloten dat het niet verantwoord is meer dan driehonderd asielzoekers te laten komen. Daarop heeft het COA het hele plan ingetrokken.

Problematiek
Volgens Hoogendoorn heeft het verzet tegen de plannen vooral te maken met de sociale problematiek in Wezep. Werkloosheid en een laag opleidingsniveau, terwijl hard werken de norm is. Wezep kwam recent in het nieuws door het hoge aantal zelfmoorden onder jongeren: vijf in één jaar. Anderen vluchten in drugs. Hoogendoorn: ‘Mensen voelen zich in de steek gelaten en zien tegelijkertijd dat vluchtelingen wel worden geholpen. Dat zet kwaad bloed.’

Over de schutting
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde zou wensen dat het kabinet meer deed aan het creëren van draagvlak onder de bevolking. ‘Laat de minister-president het landelijke boegbeeld zijn om uit te leggen waarom Nederland zijn deel moet bijdragen aan de oplossing van het vluchtelingenprobleem. Nu wordt het probleem bij gemeenten over de schutting gegooid.’ Zeewolde heeft na raadpleging van de bevolking en belangenorganisaties besloten dat er op korte termijn een asielzoekerscentrum komt voor zeshonderd vluchtelingen. Het COA heeft gevraagd om negenhonderd opvangplaatsen, maar de gemeente wil zich daar nu nog niet op vastleggen. Daarvoor moet eerst draagvlak gevonden worden.

Stalker
Ondanks het geschreeuw van tegenstanders tijdens de eerste inspraakbijeenkomst (Gorter: ‘Voorstanders schreeuwen niet’), is er van verzet tegen de plannen nauwelijks meer iets over. De burgemeester heeft wel last van individuele bezwaarmakers. Als dit met open vizier gebeurt, heeft hij daar geen moeite mee. Zo spreekt hij regelmatig met vertegenwoordigers van AZC Alert, die asielzoekerscentra overal willen weren. Een stalker bestookt hem dagelijks met berichten over asielzoekers die in de fout gaan.

Omroep Flevoland
Maar de meeste reacties staan onder valse accounts op Twitter, Facebook en de website van Omroep Flevoland. Die hitsen de bevolking op, meent hij. ‘Dat komt de sfeer in de gemeenschap niet ten goede.’ Hij wordt ook persoonlijk bedreigd, maar aangifte tegen anonieme meldingen heeft volgens hem weinig zin. ‘Ik hoop er achter te komen wie het zijn. Dan maak ik er zeker werk van. Maar ik zou liever zien dat de landelijke overheid opsporing van anonieme schelders mogelijk maakt. Bovendien zou het de omroep sieren als ze geen podium geeft aan anonieme reacties.’ In zijn verleden als ambtenaar is hij gewend geraakt aan bedreigingen. Hij heeft er mee leren leven en voelt zich er niet door belemmerd in zijn functioneren. Gorter: ‘Laat mij maar kop van jut zijn. Beter dan dat raadsleden het mikpunt zijn.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week. (inlog)

Bekijk hier de reportage van EenVandaag naar aanleiding van het onderzoek


Afbeelding

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel van Klaveren
Sommige burgemeesters wilden zo graag, dat ze de belangen van de bevolking totaal uit het oog verloren. Dat krijg je van benoemde in plaats van gekozen bestuurders. Die zijn nu met een harde klap op de bodem van de realiteit terecht gekomen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
hans draad / geen
Kop van jut of falend bestuurlijk probleem?

Benoemde burgemeester is 19e eeuws, net zoals het koningshuis. Voorwaarts naar de 21 eeuw met gekozen bestuur door het volk in plaats van benoeming door een ongekozen elite.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
anoniem / mantelzorger
Als er veel jongeren zelfmoord plegen dan moet er toch echt eens opheldering gevraagd worden bij de teams.

Deze werkmethodes zijn niet in de haak.

Ze jagen die jongeren op die in hun ogen allemaall enn probleem hebben ( dit doen ze zo graag ) alsof ze vee van de ene naar de andere wijk brengen echt heel erg minderwaardig.

Door dit trauma nemen ze zo een overdosis.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Kaas !
Voorstanders van massa-immigratie schreeuwen wel degelijk, op NPO1,2,3 en RTL.

Valt de benoemde regenten vies tegen zodra blijkt dat het volk daar wezenlijk anders over denkt..
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie