Advertentie

Burgemeester stapt op om grensoverschrijdend gedrag

Burgemeester Pieter Paans van de gemeente Krimpenerwaard wijt het grensoverschrijdende geval aan zijn grote toegankelijkheid en nabijheid.

16 mei 2022
vallen-3.jpg

Nog geen vier maanden na zijn installatie heeft burgemeester Pieter Paans (CDA) van de gemeente Krimpenerwaard de commissaris van de Koning en de gemeenteraad laten weten dat hij per direct zijn ambt neerlegt. De reden is een ‘intern voorval’ dat ‘is ervaren als grensoverschrijdend’.

Grensoverschrijdend

In een verklaring op de website van de gemeente stelt Paans het ambt van burgemeester deze afgelopen vier maanden ‘met groot genoegen’ te hebben bekleed. ‘Mijn bestuursstijl van grote toegankelijkheid en nabijheid, met alle goede intenties van dien, heeft echter onlangs geleid tot een intern voorval dat maakt dat ik de benodigde distantie, die wordt gevraagd van een burgemeester, onvoldoende heb gewaarborgd. Dit is ervaren als grensoverschrijdend en dat betreur ik zeer.’

Enige optie

Nu ziet hij het ‘helaas als enige optie’ om de gemeente te verlaten als burgemeester en gaat hij zich de komende tijd beraden op zijn toekomst. Paans is sinds 1997 politiek actief voor het CDA en was voor die partij van 2006 tot 2014 gemeenteraadslid en fractievoorzitter in Cromstrijen. Van 2014 tot 2018 was hij er wethouder en locoburgemeester. Vanaf 2018 was hij in Papendrecht wethouder en locoburgemeester. Eind oktober 2021 werd hij voorgedragen als burgemeester van Krimpenerwaard.

Pijnlijke zaak

In een reactie op de website van de gemeente laat Jaap Smit (CDA), commissaris van de Koning in Zuid-Holland weten het ‘een pijnlijke zaak’ te vinden en Paans te kennen als een integer man. ‘Ik heb begrip voor de afweging die hij heeft gemaakt en respecteer zijn besluit. Ik wil Pieter Paans bedanken voor zijn harde werk en inzet voor de inwoners en het bestuur van Krimpenerwaard. Ik zal op korte termijn een waarnemend burgemeester aanstellen.’

Respecteren besluit

Plaatsvervangend voorzitter van de raad Jan Verburg (SGP) zegt op dezelfde plek kennis te hebben genomen van het besluit van Paans. ‘We betreuren de ontstane situatie en respecteren het besluit om zijn ambt neer te leggen. In de korte periode dat hij onze burgemeester was, heeft hij zich hard ingezet voor de inwoners van de Krimpenerwaard. We danken hem voor deze inzet en het werk dat hij heeft verricht. Wij richten ons op het doen wat het beste is voor de Krimpenerwaard.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Biemie Janssen
Wat is het echte verhaal? Zit deze man over 30 jaar aan een gesprekstafel te vertellen over zijn "kaars-"verhaal? Bijzonder! Net als de schijnheilige bedankjes. Wanneer gaan bestuurders begrijpen dat dit niet echt helpt voor het vertrouwen in de politiek? Maar ja, morgen zijn we deze man vergeten, het is Johan Derksen niet.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie