Burgemeester Vlaardingen stapt op
Burgemeester Annemiek Jetten treedt af als burgemeester van Vlaardingen. ‘Het huidige politieke klimaat in Vlaardingen vraagt om een bestuursstijl die niet volledig aansluit bij mijn kwaliteiten’, laat ze in een verklaring weten.

Burgemeester Annemiek Jetten treedt af als burgemeester van Vlaardingen. ‘Het huidige politieke klimaat in Vlaardingen vraagt om een bestuursstijl die niet volledig aansluit bij mijn kwaliteiten’, laat ze in een verklaring weten.
Andere bestuursstijl
'Voor de toekomst is het beter dat een burgemeester met een andere bestuursstijl hier leiding aan gaat geven', vindt Jetten die in januari 2017 burgemeester werd van Vlaardingen als opvolger van Bert Blase. Ze zegt trots te zijn op de successen van de afgelopen jaren en dat in hechte samenwerking met de organisatie en vele partners veel is bereikt. 'Vele mooie momenten heb ik met u gedeeld en ik heb ook prachtige herinneringen aan het jubeljaar 2018 waarin we de Slag bij Vlaardingen herdachten.'
Bedreigingen
Maar er waren ook moeilijke momenten, memoreert ze. 'Nare gebeurtenissen en situaties waarin ik zorg en troost kon bieden. En ook moeilijke momenten voor mijzelf en mijn gezin.' Jetten doelt hiermee op de bedreigingen aan haar adres toen ze besloot de traditionele vreugdevuren niet langer toe te staan, omdat de veiligheidsrisico's te groot werden. Dit was uiteraard tegen het zere been van de organisatoren die hun ergernis lieten blijken. Woensdag waren er ook op meerdere plekken in Vlaardingen containerbranden.
Controledrift en rechtlijnigheid
Volgens het AD hebben de wethouders, die geen vertrouwen meer hadden in haar werkwijze, haar onder druk gezet om te stoppen. De krant schrijft dat het volgens bronnen op het stadhuis al maanden knetterde tussen Jetten en de wethouders. Die hekelden haar ‘controledrift’. Ze zou vaak haar zin hebben willen ‘doordrukken bij dossiers buiten de eigen portefeuille. Verder was Jetten, voormalig officier van justitie, nogal rechtlijnig. Ze hield stevig vast aan regels en procedures en dat stuitte raadsleden wel eens tegen de borst. In de raadszaal en op sociale media ageerden zij regelmatig tegen haar.
Onvoldoende vertrouwen
‘De stad staat al enige tijd voor grote opgaven waarvoor een stevig bestuurlijk en politiek draagvlak nodig is. Recentelijk hebben de wethouders mij laten weten dat er bij hen onvoldoende vertrouwen bestaat in dat bestuurlijk draagvlak’, aldus Jetten in een brief aan de gemeenteraad. Vlaardingen wordt al langere tijd geplaagd door bestuurlijke problemen en nu bestuurd door een zespartijencollege. Drie maanden geleden verscheen nog een vernietigend rapport van de interim-gemeentesecretaris over de ambtelijke organisatie, de raad en het college. De taken van Jetten worden tijdelijk overgenomen door wethouder Bart Bikkers (VVD).
'Belang stad voorop gezet'
In een reactie op het aftreden van de burgemeester hebben 11 van de 14 fracties in de gemeenteraad de volgende reactie geformuleerd: ‘Vandaag heeft de burgemeester de fractievoorzitters geïnformeerd dat zij haar ontslag indient. Ondergetekende fracties danken de burgemeester voor haar inzet voor Vlaardingen. Tijdens drie bestuurlijk onrustige jaren heeft zij haar best gedaan om de stad verder te brengen. We vinden het een moedig besluit waarbij zij het belang van de stad voorop zet.’ Het gaat om de fracties van PvdA, AOV, VV2000/Leefbaar Vlaardingen, GroenLinks, VVD, ChristenUnie-SGP, CDA, D66, Fractie Kerkhof, Fractie Akça en ONS Vlaardingen.
Dit bericht is vrijdag enigszins gewijzigd en aangevuld (WB).
Hier geen oordeel over het functioneren van deze burgemeester wegens het ontbreken van voldoende kennis van de lokale situatie.