Advertentie

Burgemeester Laarbeek haalt uit naar lokale politiek

In een poging om zijn positie te redden heeft burgemeester Hans Ubachs van Laarbeek woensdagavond hard uitgehaald naar de bestuurscultuur in de Brabantse plaats.

08 oktober 2014

In een poging om zijn positie te redden heeft burgemeester Hans Ubachs van Laarbeek woensdagavond hard uitgehaald naar de bestuurscultuur in de Brabantse plaats. De burgemeester zegt dat zijn verhouding met wethouders en raadsleden door lekken van vertrouwelijke informatie en intimidatie zwaar onder druk staat.

Bestuurscultuur

De verwachte reactie op een motie van wantrouwen uit de gemeenteraad kwam niet. De D66-burgemeester kaatste de bal terug naar de raad: 'Graag wil ik uw burgemeester blijven. Ik wil meewerken aan een bestuurscultuur die zich kenmerkt door openheid en integriteit en waar mensen in goede verhoudingen samenwerken. Als u als raad niet voor een dergelijke bestuurscultuur kiest dan is het voor mij duidelijk dat ik hier niet in wil of kan functioneren. De huidige situatie is niet goed voor mij, de politiek, maar zeker ook niet voor onze gemeente en de inwoners.'

Ruzie met wethouder

De positie van Ubachs werd onhoudbaar na twee leugentjes over futiele zaken. Hij bood woensdagavond zijn excuses aan en zegt dat hij dom is geweest maar hij vraagt zich af of de incidenten echt de reden zijn voor het opgezegde vertrouwen. Hij onthulde woensdag bijvoorbeeld dat hij vanaf 2012 grote ruzie heeft gehad met een wethouder die hij niet bij naam noemde. De wethouder was boos op de burgemeester sinds die liet onderzoeken of hij betrokken was bij de aankoop van een horecapand in de gemeente. De wethouder probeerde een integriteitsonderzoek te stoppen toen zijn broers het pand kochten. De burgemeester weigerde een horecavergunning toen het onderzoek uitwees dat er groot gevaar was dat de vergunning voor strafbare feiten zou worden misbruikt.


Commissaris verontrust

De gemeenteraad heeft woensdag nog niet gereageerd op de verklaring van de burgemeester. De Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk reageerde verontrust. 'Een burgemeester moet veilig zijn werk kunnen doen', zei hij. Van de Donk heeft volgende week een afspraak met de gemeenteraad over de situatie. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / organisatie adviseur
De burgemeester heeft het wel aardig verwoord. Als de raad niet voor integer en openbaar bestuur is, dan is zij voor niet integer. Zoals Ien Dales ooit al eens opmerkte: "een beetje integer bestaat niet". Als CdK zou ik dit soort signalen ook ter harte nemen en de gang van zaken in Laarbeek nauwgezet volgen. Het lijkt er op dat hier twee werelden verweven gaan worden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
M Kap / Statenlid
Als burgemeester om integriteit vragen terwijl je zelf jiet integer bent geweest (ook al gaat het om ondergeschikte zaken) is de omgekeerde wereld
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie