Advertentie

Burgemeester Ter Apel: overheden laten het afweten

Telkens opnieuw komen provincies, gemeenten en rijk afspraken niet na, meent Jaap Velema, burgemeester van Westerwolde.

ANP
06 augustus 2022
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde Huisman Media/ANP

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde vindt dat een groot deel van de Nederlandse overheid het heeft laten afweten om de crisis in de asielopvang op te lossen. In een interview in het AD zegt hij dat de situatie bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, dat onder Westerwolde valt, niet zo uit de hand was gelopen als het centrum in de Randstad stond. Dan was er ‘sneller gehandeld’, denkt hij.

Weinig gehoor

Velema kijkt in het AD terug op het afgelopen jaar. Volgens hem ontstonden de problemen in Ter Apel in augustus vorig jaar toen de reisbeperkingen vervielen en meer migranten naar het aanmeldcentrum kwamen. Bij toenmalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol vond hij destijds ‘weinig gehoor’, zegt hij. Wel was hij blij dat Broekers-Knol uiteindelijk bij een aantal gemeenten eind vorig jaar opvang afdwong, ook al was dat achteraf niet volgens de regels.

Het was nooit zo uit de hand gelopen als het aanmeldcentrum in de Randstad stond

Provincies

In het AD haalt Velema niet alleen uit naar het kabinet, maar ook naar andere gemeenten die ‘telkens opnieuw’ afspraken niet nakwamen. Dat er meer werk verzet wordt voor Oekraïense vluchtelingen vindt hij ‘heel moeilijk te verteren’. Ook de provincies moeten het ontgelden. Die doen in zijn ogen ‘ook te weinig’. Dat het kabinet sinds juni de asielopvang als nationale crisis beschouwt, merkt hij in praktijk nog weinig van.

Positief

Volgens de burgemeester is er in zijn gemeente ‘nog wel een positieve grondhouding’. ‘Maar door alles wat er gebeurt, kijkt de regio wel verbaasd naar de rest van het land. Wij doen wat we moeten doen, maar een belangrijk deel van Nederland laat het afweten’, aldus Velema. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het asielcircus optuigen met meer opvangplekken, een grotere IND, meer rechters etc. is niet wat we moeten willen. Het huidige asielsysteem, waarbij een ieder op aarde die zich bedreigd voelt in Nederland een procedure kan doorlopen waarbij het “recht op asiel” juridisch wordt getoetst, is niet te handhaven, niet toekomstbestendig en levert nauwelijks een bijdrage aan (verzachting van) het mondiale vluchtelingenvraagstuk. Vluchtelingen uit Oekraïne opvangen levert wel een bijdrage aan het mondiale vluchtelingenvraagstuk. Gemeenten denken gelukkig vanuit de inhoud en niet vanuit de procedure. Natuurlijk helpen gemeenten de Oekraïeners. Terecht. En natuurlijk hebben gemeenten net zoals vrijwel iedereen met gezond verstand weinig op met het asielproces. Wat levert dit nu op? Gemiddeld 60% heeft geen “recht” en wordt afgewezen. Van die overgebleven 40% kan je je afvragen of dat terecht is en hoe zwaar deze categorie vluchtelingen is. Er wordt vrijwel nooit iemand teruggestuurd. En dan een belangrijke bijwerking: mensensmokkel. Hoe dit nu op te lossen? Het is toch te hopen dat er ooit minder dogmatisch en ideologisch over kan worden gesproken in Den Haag. Gesprekken op niveau. De stelling “er moet in Nederland altijd ruimte zijn voor echte vluchtelingen” kan direct de prullenbak in. Dat we in Nederland geen vluchtelingen kunnen opvangen omdat we te weinig woningen hebben, kan om exact dezelfde reden de prullenbak in. We moeten terug naar het begin: waarom willen we vluchtelingen opvangen, wat hebben we ervoor over, op welke manier kan dat het beste. Als we dat doen, dan lijkt het mij stellig dat we doorgaan met het huidige onrendabele “aanvraagloket” in Ter Apel. Dan gaan we iets anders doen, zoals jaarlijks een behapbaar aantal vluchtelingen ophalen. En dan gaan we niet zeuren over te weinig woningen, werk en integratie. We helpen vluchtelingen en dat is wat we willen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hielco Wiersma
Denken dat veel dan wel alle gemeenten op vrijwillige basis vluchtelingen en asielzoekers zullen opnemen is vooral naïef. De Rijksoverheid had daarvoor al jaren geleden verplichtende wetgeving moeten opstellen om op die manier gezamenlijk en evenredig de lasten te dragen. Vooral de politiek en haar bestuurders laten het keer op keer afweten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
P. Smit
Ik gooi 'm er nog maar weer eens in:

https://www.wyniasweek.nl/asilia-een-negenpuntenplan-voor-de-migratie/
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie