Advertentie

Aboutaleb neemt het op voor Van Aartsen

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vraagt om begrip voor het handelen van zijn collega Jozias van Aartsen van Den Haag. Volgens hem is niet alles te zien op demonstraties en kunnen ze geen meningenpolitie zijn.

02 augustus 2014
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zet vraagtekens bij de kritiek die zijn Haagse collega Jozias van Aartsen te verduren krijgt. ,,Wij zijn er niet om de publieke opinie te bevredigen, maar om de openbare orde te handhaven'', stelde Aboutaleb zaterdag in een interview met het Financieele Dagblad.
Geen meningenpolitie
De burgemeester noemt het onwenselijk om demonstraties op voorhand te verbieden, ook als activisten er ,,primitieve meningen'' op nahouden. ,,Wij zijn geen meningenpolitie'', aldus Aboutaleb. ,,Achteraf moet het OM beoordelen of er strafbare feiten zijn gepleegd. Op dat punt is Jozias van Aartsen onbegrepen.''

Niet alles gezien 

Volgens critici reageerde Van Aartsen te laks op misdragingen van activisten tijdens een pro-Gazademonstratie. Aboutaleb benadrukt dat bij demonstraties soms niet alle strafbare feiten worden gezien door de aanwezige politie. Daardoor is het ook in Rotterdam mogelijk dat niet wordt opgetreden.

,,Hoe billijk is het dan dat ik achteraf het verwijt zou krijgen dat ik laf ben, zoals mijn collega in Den Haag is gebeurd?'', vraagt de burgemeester zich af. ,,We kunnen niet één op één toezicht houden.''

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Slappe reactie, Ahmed.Van Aartsen heeft de publieke opinie tegen zich gekregen juist omdat hij de openbare orde niet heeft gehandhaafd.Er zijn, constateerbaar, strafbare feiten gepleegd, waarop een adequate politiemacht had moeten ingrijpen. Daarna had het OM kunnen bezien of er strafvervolging zou worden ingezet. Dat dat niet gebeurd is, en dat Van Aartsen onvoldoende en met te weinnig kennis van zaken heeft gereageerd kan hem wel degelijk nagedragen worden.Het is wel buitengewoon slap en laf dat je nu het straatje van je Haagse collega schoonveegt, en op voorhand ook alvast je eigen straatje.Weinig overtuigend verhaal, Achmed. Misschien moet je eens gaan overleggen met je Amsterdamse collega, die wel degelijk met een stevig verhaal op voorhand komt.
Roffa
De lamme (Aboutaleb) ondersteunt de blinde (van Aartsen).
Karel
Een oproep tot geweld is geen mening, die om de publieke opinie te bevredigen onderdrukt moet worden. Het is een strafbaar feit dat vervolgd kan en moet worden. Puur om te voorkomen dat het uiten van meningen vanzelf overgaat in geweld.

Het is een gotspe dat burgemeesters van onze belangrijkste steden die kennis ontberen.
O. ten Hove
Ach, Van Aarsen is ook maar een omhooggevallen vvd'er die door zijn politieke vriendjes werd geparachuteerd zonder dat deze man ergens verstand van heeft. Maar hij ging af op zijn politie die een arabisch sprekende agent bij zich had en de oproep niet had gehoord al dan niet moedwillig. Lijkt mij ook niet vreemd want als deze man had aangegeven dat er iets werd geroepen wat niet kon had hij zijn eigen gemeenschap tegen zich gehad. Anderzijds maakt dit deze politieman, zoals zovelen in het Haagse korps en Van Aarsen, ongeschikt voor de functie die ze bekleden.Van Aarsen is zo trots op de stad van 'vrede en recht' maar hij laat zijn werknemers wel willens en wetens liegen in de rechtszaal
Advertentie