Advertentie

Burgemeester doet aangifte van mishandeling koranscholen

Er zijn kinderen mishandeld op de koranschool in Tilburg. Burgemeester Noordanus heeft daar aangifte van gedaan bij de politie.

20 maart 2013

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg heeft vorige week aangifte gedaan van mogelijke kindermishandeling op twee koranscholen. De gemeente Tilburg heeft dat woensdag bekendgemaakt. De vermoedens van kindermishandeling komen uit een onderzoek van de GGD.

Getuigen mishandeling

In totaal gaat het om zes signalen uit oktober en november van 2012, de meeste van kinderen (10 en 11 jaar) die zeggen dat ze getuige zijn geweest van mishandeling. ,,De corrigerende maatregelen van de docent worden uitgevoerd in het gezichtsveld van alle leerlingen in de klas'', schrijft de GGD.


Slaan

Vier alarmeringen komen van de weekendschool die hoort bij de Marokkaanse moskee in Tilburg-Noord, van de omstreden salafistische imam Ahmad Salam. Een leerkracht zou kinderen slaan met de (vlakke) hand en dreigen om met een zweep te slaan. Salam werd in 2004 in één klap nationaal bekend omdat hij toenmalig minister Rita Verdonk de hand weigerde.


Somalische kinderen

Twee signalen komen van wijkcentrum Ypelaer waar Somalische kinderen in het weekend les krijgen.

,,De bevindingen van de GGD verontrusten mij zeer. Ik vind het onaanvaardbaar dat kinderen in onze stad worden mishandeld. Dat is niet te tolereren. Iedere aanwijzing van kindermishandeling dient strafrechtelijk te worden onderzocht'', schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

Noordanus heeft vertegenwoordigers van beide scholen begin deze maand gesproken. De scholen zeggen dat de signalen voor hun nieuw zijn.


Anoniem meldpunt

Omdat koranonderwijs niet onder het standaardtoezicht valt, is er met de scholen een protocol afgesproken. De scholen hebben elke vorm van fysieke bestraffing, vernedering en kindermishandeling veroordeeld, schrijft de burgemeester. Er komt een anoniem meldpunt voor signalen en opvoedvragen.


Geschokt

De VVD in Tilburg reageerde woensdag meteen. De partij is niet verrast maar wel geschokt. De aangifte vindt de VVD een zware maar terechte stap.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pijn Acker / niet-elite burger
Zo, kijk die burgemeester eens krachtig optreden tegen islam-gerelateerde misstanden. Sinds ze in de regering zit, waait er een andere wind door de PvdA. Het jarenlang knuffelen van de moslims is ineens over.
Kaas !
eerst aangifte, dan onderzoeken, daarna(en niet eerder) eventueel veroordelen.

Ben ik een zeikerd in, iets met rechtsstaat.
Janssen / Boekhouder
Waarom doen de ouders geen aangifte van mishandeling? Het zijn toch hun kinderen? Zolang kinderen niet meerderjarig zijn, zijn de ouders verantwoordelijk voor hun kinderen. Laat de ouders maar corrigerend optreden tegen deze 'school'.
N. van Koll / ambtenaar
Waarom reageren mensen hier met een pseudoniem?

De berichtgeving in dit artikel vind ik veel te kort om op te reageren. Wat speelt er werkelijk?
Piet
Goeie vraag waarom doen de ouders geen aangifte.

Waarschijnlijk vertrouwen ze de "witte"hulpdiensten niet. Praten ze er niet over omdat ze er zich voor schamen of iets dergelijks. En iets van de Imam heeft altijd gelijk.

Farfalla / Styliste
De islam betekent ontwerping aan God, daar horen lijfstraffen bij. Het is een zwijgcultuur, wat moet dan een klein kind die naar een innam moet luisteren! Die het ook uit de Koran haalt, het staat geschreven!
Advertentie