Advertentie

Burgemeester krijgt politie-info over burgers

De minister heeft toestemming aan de nationale politie gegeven om bepaalde informatie aan burgemeesters en wethouders te geven. Het gaat dan vooral om bij verdenking van spookburgers de informatie uit de basisregistratie bij de politie te checken.

22 september 2015

De politie mag informatie over burgers geven aan de colleges van B en W. Dit is vooral belangrijk wanneer er getwijfeld wordt aan de juistheid van gegevens uit de gemeentelijke basisregistratie. Minister Van der Steur heeft hiervoor tijdelijk toestemming gegeven aan de korpschef van de nationale politie.

Spookburgers

De informatie die de politie aan gemeenten kan verschaffen helpt vooral bij het opsporen van zogenoemde spookburgers. Dat zijn burgers die onvindbaar zijn voor overheid en bedrijfsleven. Doordat mensen nergens te vinden zijn, lopen instanties als de Belastingdienst miljoenen mis.  


Terugmeldveplichting

De politie maakt andersom al wel vaak gebruik van de basisregistratie van gemeenten. In tegenstelling tot de andere overheidsorganen die gebruik maken van de gegevens uit de basisregistratie kan de politie op dit moment niet voldoen aan de terugmeldverplichting zoals neergelegd in de Wet basisregistratie personen. 

Tijdelijk

Om meer juiste informatie te verzamelen over een bepaalde burger heeft de minister, voorlopig tijdelijk, toestemming gegeven om signalen over de juistheid van de verblijfplaats door te geven aan de gemeente.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie