Advertentie

Burgemeester opvanggemeente Goes hekelt Haags asielbeleid

Het kabinet verlangt van gemeenten dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en vluchtelingen opnemen, maar zelf faalt Den Haag hopeloos. Dit zegt burgemeester René Verhulst (CDA) van de Zeeuwse gemeente Goes in Binnenlands Bestuur.

09 september 2015

Het kabinet verlangt van gemeenten dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en vluchtelingen opnemen, maar zelf faalt Den Haag hopeloos. Dit zegt burgemeester René Verhulst (CDA) van de Zeeuwse gemeente Goes in Binnenlands Bestuur. ‘Het akkoord dat het kabinet gisteren presenteerde over opvang van vluchtelingen in de regio is niet realistisch en lost de problemen in ons land niet op. Het is papier. Het is een politiek compromis tussen een partij die veel wil en een partij die zo weinig mogelijk wil. Het enige winstpunt is dat met nu wel wil praten met de Tweede Kamer.’ Goes opende deze zomer op verzoek van het COA de Zeelandhallen voor vierhonderd vluchtelingen.

Liefde
Staatssecretaris Dijkhoff (VVD) bepleit in zijn Kamerbrief opvang in de regio. ‘Dat is politieke liefde die niets kost’, aldus burgemeester Verhulst. ‘Ik ben ook voor opvang in de regio, maar waar is het voorstel om de mensen daar te houden en niet te laten doorreizen? Hoe doe je dat en hoe stuur je ze terug? Werkt dit mensensmokkel niet verder in de hand, nog meer dan nu? Er moet een verdeelsleutel komen en aanmeldcentra buiten Europa. Wat heb ik als burgemeester van een opvanggemeente daar nú aan? De staatssecretaris zegt in zijn brief dat zijn voorstellen niet op korte termijn gerealiseerd zullen worden; nou dan weet je het wel. Maar mensen hebben nú terechte vragen over hoeveel asielzoekers in Nederland worden toegelaten. Dat heeft voor gemeenten grote gevolgen voor de woningmarkt, maar ook voor zorg en uitkeringen. De Goesenaren zitten met vragen waarop je als gemeentebestuur geen antwoord hebt en waarover het kabinet niets zegt.’

Excuus
De bepleite aanpak in EU-verband is volgens Verhulst een ‘slap excuus’ om zelf geen maatregelen te hoeven nemen. ‘Met deze vage brief zet het kabinet haar falende beleid voort. Ik wil duidelijkheid van het kabinet en geen onuitvoerbaar plan over opvang in de eigen regio.’ Burgemeester Verhulst laat het niet bij kritiek en heeft een aantal voorstellen: ‘Stel als Nederland in de Tweede Kamer een maximumaantal aan asielzoekers. Verantwoorde opvang, integratie, acceptatie en ontplooiingsmogelijkheden voor de mensen zelf zijn daarbij leidend. En niet zeuren over Schengen. Douane en politie controleren bij de tolwegen en aan de grenzen in de grote Europese landen massaal. Controleer zoals wij allemaal gecontroleerd kunnen worden. Vraag identiteitspapieren. Iemand die zijn zorgformulier in Goes niet goed invult, heeft een probleem. Maar we accepteren wel dat vluchtelingen hun papieren weggooien en liegen over hun leeftijd. Wanneer je hier je toekomst wil, dan moet je niet beginnen met liegen.’

Stoppen
Nederland moet ook direct stoppen met het standaard verlenen van een tijdelijke verblijfsvergunning voor vijf jaar. ‘Maak daar bijvoorbeeld twee jaar van en beoordeel voor afloop van die twee jaar de situatie. Laat niet standaard meteen familie overkomen.’ De IND moet volgens burgemeester Verhulst van Goes kiezen voor korte procedures met ja of nee na afloop. ‘De huidige procedures duren veel te lang, advocaten rekken ook graag. Nu komt het voor dat burgemeesters Armeense of Afghaanse gezinnen met schoolgaande kinderen aan tafel hebben, die na twaalf jaar terug moeten. Dat is pas slecht.’

Dam
Burgemeester Verhulst zegt geen dam te willen opwerpen voor asielzoekers. ‘We moeten verder kijken dan alleen opvangen. Acceptatie en ontplooiing van de asielzoekers staan voorop. We hebben het over mensen, daar ben ik mij van bewust, maar bij werk, inkomen en zorg hebben we het ook over aantallen, beperkingen, beheersing en bezuinigingen. Waarom kan dat niet bij asielzoekers, omwille van die asielzoekers?’

Lees het hele interview met burgemeester Verhulst in Binnenlands Bestuur van aanstaande vrijdag (inlog)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
Beheersing en bezuinigingen, waarom kan dat niet bij asielzoekers, omwille van autochtonen?
peter
"Maar we accepteren wel dat vluchtelingen hun papieren weggooien en liegen over hun leeftijd. Wanneer je hier je toekomst wil, dan moet je niet beginnen met liegen.".

Klinkt leuk en stoer, maar houdt geen rekening met het feit dat deze vluchtelingen uit landen komen waar de overheid vertrouwen en eerlijk zijn tegenover de overheid ongeveer het stomste en gevaarlijkste is wat je kan doen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
@Peter. De autochtone Nederlander die alles gelaten over zich heen laat komen. Die zegt: het is nu eenmaal zo enz. Denkt u dat we ons ook op dit punt van liegen en bedriegen volledig zullen aanpassen of zit dat al in onze genen? Geen groter belang dan eigen belang zou ik maar zeggen.
Monique
Wijze woorden van deze burgemeester.
P.Pluim
Ik ben het volledig eens met burgemeester René Verhulst.
E. den Hamer / gepensioneerd ambtenaar
Vrees dat er bij die Iraki deserteurs zitten en ook lieden die niet voor hun land willen vechten of aan de strijd bijdragen. Maar waarom moeten wij wel bijdragen met vliegtuigen ed. aan die strijd?

Kunnen de leden van het kabinet niet als voorbeeld een stel asielzoekers in huis nemen?
van hoorn / gevangenispsychiater
@ Door peter op 9 september 2015 13:15

Wij mogen toch van iemand die hier naar toe komt vragen om zijn identiteitsgegevens?? Als ik bij de apotheek een doosje pillen ga halen van 3,95 moet ik me nog legitimeren. Elk kind in dit land moet zich vanaf de leeftijd van 14 jaar kunnen legitimeren.
Advertentie