Advertentie

Burgemeester Roermond stapt teleurgesteld op

Het besluit van burgemeester Donders komt na jaren van conflicten in de gemeenteraad. Ze had bijvoorbeeld vaak ruzie met Jos van Rey.

ANP
17 oktober 2022
Roermond
Shutterstock

Burgemeester Rianne Donders-De Leest van Roermond stapt per 1 november op. Dat laat ze maandag in een brief aan de gemeenteraad weten. Haar besluit komt na jaren van conflicten en openlijke ruzies in de gemeenteraad van Roermond. Daarbij vlogen met name het voor corruptie veroordeelde raadslid Jos van Rey en Donders elkaar geregeld in de haren. In haar brief maandag schrijft ze dat verschillen in opvatting tussen haar en de gemeenteraad onoverbrugbaar zijn.

'Dit verschil lijkt onoverbrugbaar'

De gemeenteraad viel een jaar geleden over een brief van Donders, die kritiek uitte op de heersende bestuurscultuur in de gemeenteraad. Ook beklaagde ze zich daarin over het gebrek aan fatsoenlijke omgangsvormen in de raad. Met name de fractie van de Liberale Volkspartij Roermond LVR van Jos van Rey was woedend om deze brief. De LVR is de grootste fractie in de raad en maakt met twee wethouders - onder wie Jos van Rey - deel uit van het college van burgemeester en wethouders.

Donders is bijna acht jaar burgemeester van Roermond en ze noemt die tijd, waarin de meningen vaak 'stevig uiteen' liepen, 'niet altijd makkelijk'.

'In de afgelopen week hebben wij elkaar opnieuw gesproken over de manier waarop we in de ontwikkeling van ons bestuur willen investeren', schrijft Donders. 'Mij is duidelijk geworden dat mijn opvattingen en beeld daarover niet meer aansluiten bij de opvattingen van een meerderheid van onze gemeenteraad. Dit verschil lijkt onoverbrugbaar.'

'Ik kan dan ook niet anders dan constateren dat er onvoldoende bestuurlijk draagvlak bestaat voor de wijze waarop ik graag vorm had willen geven aan de bestuurlijke ontwikkeling. Daar vloeit uit voort dat ik mijn rol en mijn opdracht als burgemeester niet volledig kan invullen, zoals ik dat graag zou doen. Daarvoor moet ik kunnen benoemen wat benoemd moet worden. Dat heb ik altijd gedaan. Helaas is gebleken dat dit voor mij in mijn rol als burgemeester van Roermond steeds moeilijker wordt. Tegelijkertijd wil ik geen blokkades opwerpen die een verdere bestuurlijke ontwikkeling in de weg staan. Ik zal mijn taken daarom per 1 november aanstaande neerleggen. Laat helder zijn dat ik dit besluit met pijn in het hart neem en slechts omdat het niet anders kan.' (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie