Advertentie

Burgemeester Altena: dieptepunt is bereikt

‘Het dieptepunt is bereikt’ wanneer hulpverleners belaagd worden in de uitoefening van hun werk. Dat zegt burgemeester Egbert Lichtenberg van de Brabantse gemeente Altena zaterdag in een persverklaring, na meerdere onrustige nachten in het dorp Veen.

26 december 2020
vuurwerk.jpg

‘Het dieptepunt is bereikt’ wanneer hulpverleners belaagd worden in de uitoefening van hun werk. Dat zegt burgemeester Egbert Lichtenberg van de Brabantse gemeente Altena zaterdag in een persverklaring, na meerdere onrustige nachten in het dorp Veen.

Drank

Van vrijdag- op zaterdagnacht voelden brandweerlieden zich zo onveilig tijdens het blussen van een sloopauto, dat zij weer weg zijn gegaan. Op de plek van de autobrand waren volgens een woordvoerder van de gemeente tussen de vijftig en honderd mensen op straat aanwezig. Er werd vuurwerk afgestoken, luide muziek gedraaid en mensen hadden drank bij zich volgens lokale media.


Vuurwerk

Een stuk vuurwerk is onder de brandweerauto gekomen, waarna de brandweerlieden besloten te vertrekken voordat de brand was geblust. Zij keerden later terug. De woordvoerder van de gemeente zegt dat het niet bekend is of het vuurwerk met opzet onder de brandweerwagen terecht is gekomen. Het was de vierde nacht van onrust in Veen.


Respect

‘We willen niet toe naar een situatie dat we aanvullende maatregelen moeten nemen, dus ik roep iedereen op om met respect voor elkaar en juist in omzien naar elkaar, ook richting hulpverleners, zich te gedragen op een verantwoorde manier’, zegt de burgemeester. De politie geeft de hoogste prioriteit aan het handhaven van de openbare orde en de afhandeling van geweldsincidenten, staat verder in de verklaring.


Geen hulp

Ook de brandweer doet een beroep op de inwoners. ‘We willen niet naar een situatie dat we mensen in nood geen hulp kunnen verlenen. Dus denk na bij wat je doet. De veiligheid van onze eigen mensen staat voorop. Help ons voorkomen dat we ons werk niet meer kunnen doen.’ (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen / Gemeenteambtenaar
Het is rijkelijk laat maar de burgemeester geeft eindelijk terecht aan “Het dieptepunt is bereikt…….”

Volgens mij was het dieptepunt al een jaar of 20 jaren geleden bereikt toen men maar gewoon accepteerde dat er midden in de bebouwde kom auto’s in brand werden gestoken. En dat men het al die jaren heeft weggedaan als het is nou eenmaal “traditie” omdat men niet wenste of durfde op te treden is natuurlijk ook de wereld op zijn kop.

Toch vreemd dat men dit soort uitwassen (rellen, vernielingen, belagen van hulpverleners, intimidatie van mensen die terecht de politie bellen, enz.) vooral ziet in zwaar christelijke (gereformeerde) gemeenschappen (Urk, Veen, Staphorst, enz). Maar het meeste vreemde in dit verhaal is toch wel dat als het fout gaat in deze gemeenschappen we onze “geblondeerde” vriend niet horen, was dit b.v. in Amsterdam West gebeurd dan had hij zijn vingers reeds “blauw” getweet. Maar ja van de andere kant hij gaat natuurlijk zijn eigen achterban niet afvallen.

T / medewerker
Erg verdrietig dat dit idd ook gebeurt in de (zoals Jeroen noemt) 'zwaar christelijke' gemeenschappen. Ik denk dat het namelijk overal gebeurt, maar de biblebelt

ligt onder een vergrootglas. Ze zijn niet beter, maar moeten beter weten. Kun je die raddraaiers niet gewoon oppakken en twee weken in een cel zetten? Strafblad erbij en wellicht lost dit walgelijke gedrag dan een keer op. (Niet komen met de onschuldigen die dan ook opgepakt worden, niet er bij gaan lopen is het devies)
eric / ambtenaar
boeiend proces, kijk waar het knalt met de jaarwisseling en je hebt een kaart van de ontwikkelde en meer primitieve gebieden van Nederland, ik blijf het met belangstelling volgen.
koen post / gep.
Dit is de normale bestuurlijke reactie: hoe is het mogelijk, onfatsoen, verontwaardiging, dat dit in NL kan, etc etc.

Van hoog tot laag Van Grapperhuis tot de burgemeeester van Veen. En dan als bestuurlijk sanctie: wij moeten in gesprek, uitleggen dat dit in NL niet kan, beroep op ouders, meer jongerenwerkers etc etc. maar niet de enige sanctie die zoden aan de dijk zet: oppakken en straffen. Dat kan ook niet want ook de politie die daarin ook geen trek heeft en er sowieso te weinig capacitiet is en ook het OM die beweert dat eea grote prioriteit heeft maar nee hoor. Niemand opgepakt, en voor rechter, en als taakstrafje en hups. Snelrecht: al weer in de kast. Men lacht politie uit en weet; het is oom agent die wil praten, normaal dat hulpdiensten worden gehinderd en belaagd: ongestraft gelaten.

Ja wat wil je dan dat er gebeurd: de burgemeester van Veen die elk jaar moord en brand roept maar uiteindelijk zegt dat hij in gesprek wil, etc. en suggerende dat alles ook hem (elk jaar dus) als een verrassing uit de hemel viel. Ja met dit soort bestuurders los je dus nooit het probleem op, met de politiementaliteit die van OM. Alles sussen want er is gewoon geen handhavingscapaciteit: want ook zijn er wijken bij oud op nieuw waar men zijn de halve tent afbreekt en politie de openbare ruimte aan de raddraaiers overlaat spreekt de politie elk jaar weer van een relatief rustige overgang: een narratief om het falen in de openbare orde te dekken. Ook nu weer de burgemeester van Veen: wij moeten in gesprek????
Advertentie