Advertentie

Burgemeester Bruls: 'Wijs gemeenten maar aan'

De laatste asielzoekers zijn dinsdag uit Heumensoord vertrokken. Als de nood weer aan de man is, zal burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen het tentenkamp niet heropenen. ‘Dan moet het rijk maar alle gemeenten verplichten om opvang te organiseren.’

28 april 2016

De laatste asielzoekers zijn dinsdag uit Heumensoord vertrokken. Als de nood weer aan de man is, zal burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen het tentenkamp niet heropenen. ‘Dan moet het rijk maar alle gemeenten verplichten om opvang te organiseren.’

Nijmegen is niet te hoop gelopen tegen Heumensoord. Hoe kan dat?

‘We hebben hier al langer een AZC en honderden mensen die beroepsmatig bezig zijn met vluchtelingenopvang. De universiteit is ook belangrijk. Een deel van de bevolking is bezig met de wereld verder dan de straat verderop. En laten we reëel zijn: er zaten wel drieduizend asielzoekers, maar Heumensoord ligt niet in een woonwijk maar in een bos dat grenst aan een woonwijk. Ik woon zelf in die wijk. Natuurlijk zag je de vluchtelingen wel wandelen, maar er was geen overlast. Mensen die kritisch waren over de opvang van vluchtelingen konden zich nergens aan storen en kwaad over maken. Als er geen berichten zijn over verkrachtingen, zoals in Duitsland, wat moet je dan? We hebben aangekondigd vanaf september vijfhonderd asielzoekers te huisvesten in het lege belastingkantoor in het centrum van de stad en daar zijn ook geen protesten op gekomen.’

Welke lessen trekt u uit Heumensoord?

‘De allerbelangrijkste les is dat deze opvang enorm veel in positieve zin heeft losgemaakt. Het aantal vrijwilligers heeft de drieduizend ver overschreden. Er meldden zich meer mensen dan we konden gebruiken. Er is heel veel contact geweest met de asielzoekers. Zo kan het ook. De laatste bus is dinsdag vertrokken. Een maand eerder dan gepland. Dat is belangrijk in het verkeer tussen overheid en burger. Je houdt je aan je woord en je komt je beloften na. Mensen uit de stad en de regio kwamen naar Heumensoord om afscheid te nemen. Soms tot tranen geroerd. Er is heel veel, ik noem dat, samenlevingsopvang geweest. Ik ben daar echt trots op. We zouden dat als overheden structureler moeten maken. Ik wil daarover ook met gemeenten gaan praten.’

Opvang door de samenleving om het leed te verzachten?

‘De opvangomstandigheden in Heumensoord waren best moeilijk en sober en er zijn absoluut dingen misgegaan. De Nationale ombudsman en het College van de Rechten van de Mens vonden de grootschaligheid schadelijk voor de asielzoekers, maar ik durf te stellen dat de asielzoekers dankzij de Nijmegenaren toch een goede tijd hebben gehad. De duur van het verblijf is veel langer geweest dan wij bij de opening in september dachten. ‘Over twee of drie maanden zijn ze weer weg’. Daar is niets van terechtgekomen. Er zijn dinsdag mensen vertrokken die er in oktober ook al waren. De procedures duren te lang. Daarom kwamen er ook protesten en ergerden asielzoekers en vrijwilligers zich. Daar kun je als gemeente niet zoveel aan doen, behalve de druk op het rijk opvoeren.’

Welke druk oefent u uit?

‘Ik ga naar Den Haag om het kabinet en de Tweede Kamer ervan te doordringen dat de asielprocedures drastisch moeten worden ingekort. De IND moet veel meer capaciteit krijgen. Asielzoekers ergeren zich aan de uitzichtloze procedures, hoe mooi de noodopvang ook is. Ook in de koepel in Arnhem, waar asielzoekers meer privacy hebben dan men in Heumensoord had, waren protesten. Niet de kwaliteit van de opvang maar de maandenlange onduidelijkheid geeft beroering. Ik heb gisteren tegen CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma gezegd: ‘Asielzoekers moeten zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn.’

Neemt u uw collega-bestuurders iets kwalijk? Gemeenten die nul asielzoekers opnemen bijvoorbeeld?

‘Ik ben ook kritisch op sommige gemeenten, maar de hoofdoorzaak van het capaciteitstekort zit toch in Den Haag. Zonder ons staat het rijk in zijn hemdje. Het is je burgerplicht om mensen op te vangen, maar waar het voortdurend om ging was: hoe kunnen we de grenzen afsluiten? Altijd die dubbele boodschap. Wij werken ons uit de naad om het zo goed mogelijk te regelen en collega’s krijgen ervan langs van hun eigen burgers omdat ze het rijk helpen, en premier Rutte zegt doodleuk in de Kamer dat we met minder opvangplaatsen toekunnen en dat 58 duizend asielzoekers nog te veel is. Dan denken gemeentebestuurders: waarom zou ik mij druk maken? Terwijl het scenario nog steeds dreigt dat we straks weer sporthallen moeten opengooien omdat er onvoldoende opvangplaatsen zijn. Het zou een schande zijn als Heumensoord weer geopend zou moeten worden. Het probleem is dat de noodopvang vrijwillig is en daardoor vrijblijvende trekjes heeft. Als de sporthallen weer in beeld komen, dan moet het rijk zijn verantwoordelijkheid nemen en alle gemeenten verplichten om opvang te organiseren. Wijs gemeenten dan maar aan.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reynders / ambtenaar
Het zou misschien goed zijn hier eens een referendum over te houden. Ik begrijp de vluchtelingen maar opvang in de regio blijft volgens mij vele malen goedkoper en beter. Zorg daar voor scholing en opleiding zodat de mensen hun land weer kunnen opbouwen als de oorlog voorbij is.

Daarnaast wordt altijd gezegd dat opvang hier tijdelijk is (verblijfsvergunning voor 5 jaar) maar het hele beleid is gericht op permanent verblijf en integratie. Politici zijn politiek correct maar wat wil de gewone nederlander? Die ziet dat de zorg wordt afgebroken, dat pensioenen worden uitgehold, dat hij langer moet werken en dadelijk weer de beurs voor Griekenland mag trekken? De uitslag van het Oekraïne referendum was op meerderlei fronten een duidelijk signaal maar omdat het Rutte niet past wordt het maar geparkeerd. De politiek maakt zich ongeloofwaardig en onbetrouw-baar. We lopen aan de halsband van Brussel. De verkiezingen 2017 worden een ijkpunt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Johan / Re-integratie consulent
Bruls heeft gelijk. De overheid moet gemeenten dwingen tot uithuiszetting van minima gezinnen en die een allerlei kampen onderbrengen.

De vrijgekomen woningen kunnen dan benut worden voor een model ontvangst.

Dit zou als lichtend voorbeeld kunnen dienen voor andere EU landen. De noodzaak is daar, zeker nu er een malus is uitgeloofd van € 250.000,- per geweigerde vluchteling.

In Duitsland schijnen er ook veel Marokkaanse vluchtelingen te zijn. Die zouden we kunnen overnemen en onderbrengen in de Haagse schilderswijk.

Dat is wel niet op stand, mar alles beter dan die verschrikkelijke oorlog daar.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Kaas !
De vernietiging van Nederland kan het CDA niet snel genoeg gaan.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Johan / pensioen gedupeerde.
Rutte zegt doodleuk: 58.000 is nog teveel. Hoeveel is dan volgens Bruls pas doodleuk teveel?

Hoeveel mensen uit Albanië, China, Burundi, Egypte, India, Ivoorkust, Kameroen, Ghana, Mongolië, Oekraïne, Nigeria, Sierra Leone, Sri Lanka zou hij gemeenten willen verplichten op te vangen?

Misschien dat hij een jaarlijks Worldinn te Nijmegen kan organiseren?Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
P.Pluim
Schandalig optreden van de ongenuanceerde burgemeester. Nijmegen zit met deze man in haar maag.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Toch wel raar dat die islamitische vluchtelingen niet naar Mekka of Medina gaan, maar naar Nijmegen komen of naar Duitsland willen.... Niet erg consequent.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
O. ten Hove
Wanneer stopt deze man nu eens? Ook de stad Utrecht, met een woningtekort van hier tot gunter, heeft een burgemeester die liever internationaal bekend staat als weldoener dan waarvoor hij werd ingehuurd: een burgemeester behoord er te zijn voor zijn inwoners... Van Zanen heet deze man en vvd'er maar de stadraad bestaat uit twee partijen die hobbies als leidraad hebben: d'66 en en GrijsRechts van Klaver die nu droomt van een groot links front en opgehemeld wordt. Deze KLAVER is een wolf in schaapskleren en mede verantwoordelijk voor de vernietiging van sociaal Nederland: afschaffing beurs in de studiefinanciering, verhoging AOW-leeftijd, beperking sociale voorzieningen en dan droomt hij van een links front. Hou toch, deze nep-Obama die het belangrijker vindt ontelbare vluchtelingen op te nemen dan het volk te dienen dat hem koos. Pechtold, Grijsrrechts, Klaver zijn aan de linkerkant net zo fascistisch als Wilders aan de rechterkant, Hoewel ik denk dat je beter nog op Wilders kan stemmen...Pechtold en Klaver: er is woningnood en werkeloosheid. Elke immigrant is een concurrent voor de lager sociale klassen. Dus top met dit onzin-beleid... Ik werd misselijk van de ophemeling van Klaver in de Volkskrant gezien de daden van zijn partij. Het is dat hij geen snorretje draagt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
O. ten Hove
Goed idee van Jessie... zo kan Bruls over de rug van anderen zijn plaatsje in de CDA-hemel verdienen... Bruls snapt nog steeds niet dat de taak van een burgemeester bij zijn eigen bevolking ligt. Niet bij asielzoekers en gelukszoekers... Maar om burgemeester te worden moet je binnen een partij een slijmbal zijn of een mislukkeling en dan geldt de zorgplicht: maak hem maar burgemeester... Daarom kunnen we beter alle gemeenten opheffen en de premier tevens burgemeester maken van Nederland.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie