Advertentie

Ook stadsbestuur Den Haag is rond

Een brede coalitie van vijf partijen, D66, VVD, PvdA, CDA en de Haagse Stadspartij (HSP), gaat de Hofstad besturen. Zeker 10.000 werkloze Hagenaars moeten in de komende jaren aan een baan komen.

12 juni 2014

Het nieuwe stadsbestuur van Den Haag is rond. Een brede coalitie van vijf partijen, D66, VVD, PvdA, CDA en de Haagse Stadspartij (HSP), gaat de Hofstad besturen. Zeker 10.000 werkloze Hagenaars moeten in de komende jaren aan een baan komen. 

Innovatie

Dat is het streven van het nieuwe stadsbestuur van Den Haag, dat zijn plannen donderdag presenteerde. De stad heeft nu zo'n 40.000 werklozen. De banen moeten onder meer ontstaan door economische groei. Zo gaat er meer geld naar innovatie. ,,Investeren is banen creëren'', aldus het nieuwe college. Ook moeten er meer toeristen naar de stad komen. Daarom krijgt badplaats Scheveningen een opknapbeurt.


Sportevenement

Den Haag wil elk jaar ,,ten minste één groot internationaal aansprekend sportevenement'' naar de stad halen. Dit jaar is de hofstad gastheer van het WK hockey en een stop van de Volvo Ocean Race; volgend jaar komt het WK beachvolleybal naar de Hofvijver. Ook de nucleaire top, met de Amerikaanse president Barack Obama, werd in de stad gehouden.


Taalcursussen allochtonen

Het Haagse college steekt ook geld in taalcursussen voor allochtonen, jong en oud. Wie beter Nederlands spreekt, maakt meer kans op een baan en kan zo uit de armoede komen, is de gedachte.


Zorgen over bezuinigingen

Den Haag wordt volgend jaar, net als de andere gemeenten, verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de jeugdzorg. Het rijk hevelt die taken over. ,,Het is een immense opgave en het zal diep ingrijpen in het leven van de Hagenaars. We maken ons zorgen over de bezuinigingen, het gaat om kwetsbare mensen'', zei CDA-leider en beoogd wethouder Karsten Klein.


Zes wethouders

Vijf partijen gaan de hofstad besturen: D66, VVD, PvdA, CDA en de Haagse Stadspartij (HSP). Er komen zes wethouders. Een van hen is Tom de Bruijn (D66), die verantwoordelijk wordt voor financiën. De Bruijn was onder meer de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Europese Unie. Hij was betrokken bij de Verdragen van Maastricht (1992) en Amsterdam (1997). Vorig jaar werkte hij in Griekenland om de corruptie daar aan te pakken.


Moeizame onderhandelingen

De onderhandelingen tussen de vijf partijen verliepen de afgelopen 3 maanden erg moeilijk. Dat kwam doordat het vorige stadsbestuur besloot een omstreden cultuurpaleis te bouwen in het centrum van Den Haag. Dat Spuiforum-project was het geesteskind van D66, maar de grootste tegenstander was de HSP. Half mei bereikten de onderhandelaars een compromis. Er komt een nieuw complex, maar het wordt opnieuw ontworpen. HSP-leider Joris Wijsmuller wordt als wethouder verantwoordelijk voor het project.


Amsterdam 

Eerder op de dag werd bekend dat in Amsterdam de coalitie een feit was. Den Helder en Zutphen zijn de laatste twee Nederlandse gemeenten die nog geen nieuw bestuur hebben. In beide plaatsen is de lokale politiek er bijna 3 maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart nog niet in geslaagd een coalitie te smeden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Thijs van oosten
Different day, same shit. Het Haagse stadsbestuur gaat gewoon verder waar ze voor de verkiezingen al mee bezig waren. Buurten, winkelcentra en huurwoningen gaan nog verder achteruit. Steeds meer festivals en evenementen van belastinggeld waar de buurt niks aan heeft. En natuurlijk de mega projecten voor persoonlijk gewin van de wethouders.
Advertentie