Advertentie

Oud-cdk Theo Bovens wordt senaatslijstrekker CDA

Theo Bovens, de vorig jaar opgestapte commissaris van de koning van Limburg, wordt de CDA-lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen.

30 september 2022
Theo Bovens
Theo BovensMarcel van den Bergh/ANP/Hollandse Hoogte

Theo Bovens, voormalig commissaris van de koning in Limburg, is de beoogd lijsttrekker van het CDA voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2023. Het partijbestuur droeg hem unaniem voor, maakte het CDA donderdag bekend. Het is aan de leden om er ook mee in te stemmen op het partijcongres op 5 november. Tegenkandidaten met genoeg steun kunnen zich nog wel melden tot 26 oktober.

CDA’er pur sang

Partijvoorzitter Hans Huibers roemt Bovens als ‘CDA'er pur sang’. ‘Hij is een teamplayer en een kleurrijke verbinder.’ Partijleider Wopke Hoekstra noemt Bovens iemand ‘die altijd zoekt naar het bouwen van allianties’, en de partij benadrukt verder dat Bovens ‘ruime bestuurlijke ervaring’ heeft.

Lange carrière

De 62-jarige christendemocraat was bijna veertig jaar geleden al actief bij de jongerentak van de partij, het CDJA. Ook heeft Bovens het Interprovinciaal Overleg (IPO) voorgezeten en is hij bestuurslid geweest van de Sociaal Economische Raad (SER). Tot februari dit jaar was Bovens plaatsvervangend burgemeester van Enschede. Daarvoor was hij bijna tien jaar commissaris van de koning (gouverneur) in de provincie Limburg.

Integriteit

Bovens stapte in april 2021 op als cdk, nadat ook de vijf Limburgse gedeputeerden waren afgetreden, naar aanleiding van discussie over de integriteit en schijn van belangenverstrengeling van CDA-bestuurder en oud-directeur Herman Vrehen van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). Dat gebeurde nadat er een motie van wantrouwen tegen hen was ingediend. Vanuit de Provinciale Staten klonken toen verwijten dat Bovens zijn rol als hoeder van de integriteit te weinig waarmaakte. Eerst wilde Bovens nog aanblijven tot er een nieuwe ‘gouverneur’ zou zijn benoemd, maar al snel kwam hij daarvan terug. In een later rapport kreeg Bovens het verwijt te weinig oog te hebben gehad voor de nevenfuncties van de gedeputeerden.

Gedragscode

De reacties onder de bekendmaking door het CDA op Twitter zijn ‘gemengd’: van oprechte felicitaties tot het advies om een andere functie buiten de politiek te zoeken. In het tv-programma L1mburg Centraal zei Bovens eind vorig jaar dat hij de komende twee jaar een functie buiten de provincie Limburg zal bekleden, vanwege de gedragscode van de provincie. Een nieuw burgemeesterschap leek hem ‘een reëel scenario’. ‘Kwestie of het een leuke en mooie gemeente is en of er iets te doen is voor mij.’ Maastricht komt op 1 juli 2023 vrij, maar dat is kennelijk nog te vroeg.

Vol overtuiging

Theo Bovens zelf zegt zich ‘vol overtuiging’ te hebben gekandideerd. ‘In de afgelopen jaren heb ik steeds gepoogd te besturen vanuit de inspiratie die onze partij koestert: het vooropstellen van de menselijke maat, dat elke mens telt. Als lokaal en regionaal bestuurder zag en zie ik de kracht van alliantievorming tussen én met de samenleving.’ Wat hem betreft moet de Eerste Kamer ‘de rol van verbinder hebben over regio’s en partijgrenzen heen’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie