Advertentie

Boskoop boos op Alphen over blokkeren fusienaam

Alphen aan den Rijn heeft een afspraak geschonden en het vertrouwen tussen drie fusiegemeenten geschaad, vindt de gemeenteraad van Boskoop.

03 juli 2012

Alphen aan den Rijn heeft een afspraak geschonden en het vertrouwen tussen drie fusiegemeenten geschaad. Dat constateert de gemeenteraad van Boskoop in een motie over de nieuwe naam van de toekomstige gemeente. Boskoop vraagt de minister van Binnenlandse Zaken om in te grijpen.

Afkeuring

De Boskoopse raad spreekt haar afkeuring uit over de manier waarop de collega’s in Alphen afgelopen donderdag de door inwoners gekozen fusienaam Rijn en Gouweland terzijde schoven. Zo ongeveer staat het ferm, maar netjes omschreven in de motie die Boskoop later op diezelfde avond aannam. Op straat hoort VVD-fractievoorzitter Robbert Prins, indiener van de motie, andere formuleringen.

Onverteerbaar

‘Ik denk wel dat sommige mensen woest zijn. Sommigen reageren heel emotioneel en vinden het belachelijk. Anderen zeggen dat ze het niet snappen.’ Zelf vindt Prins de handelwijze van de meerderheid van de Alphense raadsleden – onder wie zes van zijn partijgenoten – ook onverteerbaar. ‘Ik kan me het dilemma van Alphen best voorstellen, maar aan een gemaakte afspraak moet je je houden.’

Volksraadpleging

De Zuid-Hollandse gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude fuseren in 2014. Vorig jaar werd in een ‘creatief proces’ met inwoners gezocht naar een nieuwe naam. Uit alle suggesties legde een klankbordgroep er vier voor aan de drie raden. Die stemden ermee in om Rijn en Gouweland, Groenerijn, Gouwerijn en Alphen aan den Rijn in een volksraadpleging voor te leggen aan hun inwoners.

Gewogen stemming

Om te voorkomen dat de stem van de grootste gemeente (Alphen) bij voorbaat doorslaggevend zou zijn, werd gekozen voor een gewogen stemming. Daaruit bleek Rijn en Gouweland (23.687 stemmen) het net te winnen van Alphen aan den Rijn (20.067 stemmen). De opkomst was 35 procent.

Automatisch de grootste

Onder de Alphense stemmers was een overduidelijke voorkeur voor het behouden van de eigen gemeentenaam. Voor een meerderheid van raadsleden in zowel coalitie als oppositie was dat reden om alsnog af te zien van de verkozen naam. In Rijnwoude en Boskoop stemden de raden wel voor Rijn en Gouweland. Volgens procedure wordt de nieuwe gemeentenaam, bij onenigheid tussen de fusiepartners over de naam, automatisch de naam van de grootste gemeente: Alphen aan den Rijn.

Afspraak vooraf

Volgens Boskoper Prins was de afspraak vooraf: ‘Wat eruit komt, komt eruit, daarom hebben we ook die uitgebreide voorselectie gedaan; alle namen moesten voor alle raden acceptabel zijn. Aanvankelijk stond in een raadsvoorstel over deze procedure dat er een bindend referendum moest worden gehouden, maar dat is wettelijk niet toegestaan.’

Minister

Boskoop zal nu de minister van Binnenlandse Zaken vragen om een ‘neutrale werknaam’ te kiezen, zodat de tegenstellingen niet verder oplopen. Prins: ‘Gevoelsmatig wordt het anders toch een overname in plaats van een gelijkwaardige fusie.’ De gemeenten moeten wat Boskoop betreft opnieuw met elkaar om tafel over het naamgevingproces.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marielle
Het is uberhaupt al niet eerlijk dat de naam 'Alphen aan den Rijn' wél één van de keuze-opties was en de andere twee gemeentenamen niet.

Natuurlijk gaan de Alphenaren dan daarvoor kiezen. Zou ik als Boskoper ook hebben gedaan als Boskoop een optie was geweest.

In het eerste overleg was zelfs afgesproken dat de drie huidige gemeenten-namen geen keuze-optie zouden zijn. Daar begon Alphen al met dwarsliggen omdat ze persé hun eigen naam erbij moesten hebben.

Ik WALG van dat Alphense gemeentebestuur dat achteraf de regels gaat zitten veranderen!

Alphen mag blij zijn dat Boskoop met hen wil fuseren. Boskoop is een bekende naam in de wereld vanwege alle kwekers. Dat is het enige waar Alphen op uit is met haar grootheidswaan. Bah.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jeroen / bestuursadviseur
Wat maakt het nu uit jongens. Je blijft toch gewoon in Boskoop of Hazerswoude wonen. De plaatsnamen veranderen immers niet.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Peter Bakker
Mag ik vragen hoeveel dat "creatief proces" en de klankbordgroep gekost heeft? De uitkomst dat Alphenaren massaal voor Alphen a/d Rijn zouden kiezen had iedereen kunnen voorzien. Waarom dan toch zoveel geld en tijd vergooien?!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Marco Démoet
Is het in deze tijden van bezuinigingen niet sowieso handiger om de oude gemeentenaam aan te houden?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie