bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Vanuit school naar bestaanszekerheid

Duidelijke route van signaleren naar juiste hulp ontbreekt nog vaak.

BMC
28 september 2023
Bestaanszekerheid en school

Steeds meer gezinnen verkeren in bestaansonzekerheid. Structurele stress en zorgen hebben effect op ouders en daarmee ook op het welzijn van kinderen op school. Het onderwijs is niet primair verantwoordelijk voor het vraagstuk, maar kan een belangrijke rol spelen in het signaleren, het ondersteunen van gezinnen met een mogelijke hulpvraag en in reflecteren op eigen overtuigingen, zegt Yasmine Bayoumy, adviseur bestaanszekerheid & kansengelijkheid bij BMC. Binnen de Aloysius Stichting zette zij een Hulpteam op voor kwetsbare ouders, leerlingen en medewerkers en werkt ze in de organisatie aan bewustwording.

Lees het hele artikel op bmc.nl

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Allerlei publieke syubsidiëring van jeugdfondsen afschaffen. Deze fondsen hebben veel geld en geven het maar gedeeltelijk uit.
Een betere PUBLIEKE methode is:
1. ouders stimuleren om op gezette tijden structureel gezamenlijk de maaltijden thuis te gebruiken, dus niet op school (we wonen niet in Frankrijk, de school is over het algemeen dichtbij het eigen huis, een broodtrommeltje meenemen naar school is voor iedere Nederlander ook mogelijk).
2. de BIJZONDERE BIJSTAND aan gezinnen die het echt nodig hebben te verruimen (denk o.a. aan sportkleding/contributies voor jeugdactiviteiten).
Een betere PRIVATE methode is om alle stichtingen en fondsen op onderdelen te bundelen. Er gaat veel geld over de balk via allerlei private stichtingen met eigen kantoren en eigen directeurtjes. Inmiddels loopt het aantal wel tegen 30. Beter overheidstoezicht op dit vlak is dringend noodzakelijk.