bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Gehandicapt of beperkt? Kijk eens met een andere blik

Het verschil tussen beperking en handicap en waarom het belangrijk is dit verschil te kennen.

BMC
16 januari 2023
Header

Kwestie van bewustzijn 

Gemeenten, provincies en rijksoverheid moeten aan de slag met het VN-verdrag Handicap. Een uitdaging, want voor blijvende verandering moet je anders kijken, denken en doen. In deze blogreeks geeft April Ranshuijsen, adviseur en projectleider inclusie bij BMC Advies, inzicht in drie belangrijke randvoorwaarden. Deze eerste blog gaat over het verschil tussen beperking en handicap en waarom het belangrijk is dit verschil te kennen.

In Nederland hechten we waarde aan een inclusieve samenleving. Maar komt deze ook echt van de grond? Moeizaam eigenlijk: na tien jaar polderen – en soms pijnlijke reflectie – heeft de Nederlandse overheid in 2016 toch het VN-verdrag bekrachtigd. Niet alleen erkent ons land daarmee dat de positie van mensen met een beperking onvoldoende wordt beschermd vanuit algemene mensenrechten en gelijkheid, ze verplicht zichzelf daarmee ook tot verbetering. 

Aan de slag

Met plannen van aanpak en inclusieagenda’s moet deze verbetering van de grond komen. Maar hoe ga je hier effectief mee aan de slag? Een van de belangrijkste voorwaarden daarvoor is in mijn ogen het verschil zien tussen enerzijds een persoonlijke beperking en de extra beperkingen – die daar nog bovenop komen – door hoe we onze samenleving inrichten. Een belangrijk inzicht dat daarbij hoort: zien hoe ongemerkt ongelijke uitgangsposities worden gecreëerd.  

Lees het hele artikel op bmc.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.