Advertentie

Provincies en waterschappen zijn grote onbekenden

Kiezers weten nauwelijks wat provincies en waterschappen doen en kennen hun bestuurders niet. Dat blijkt uit het eerste Provinciale en Waterschapskiezersonderzoek (PWKO), uitgevoerd door de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht. ‘Er is een hoop werk aan de winkel.’

14 oktober 2021
Vraagtekens-uitroepteken-shutterstock-1833369172.png

Kiezers weten nauwelijks wat provincies en waterschappen precies doen en kennen hun bestuurders ook niet. Dat blijkt uit het allereerste Provinciale en Waterschapskiezersonderzoek (PWKO), dat is gedaan door de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht. ‘Er is een hoop werk aan de winkel.’

Geen enkel idee

‘Geen idee, heb totaal geen feeling met de provincie. Wat doen ze eigenlijk? Waarom bestaan ze? Heb echt geen idee wat ze doen en waarom ze er zijn.’ Zo beantwoordt een van de 2600 deelnemers aan het onderzoek de vraag waarom hij geen idee heeft van het belangrijkste probleem in zijn provincie. Hij staat niet alleen. Slechts enkele deelnemers aan het kiezersonderzoek in provincies en waterschappen konden najaar 2020 heel specifiek aangeven wat het belangrijkste probleem is dat speelt in hun provincie of waterschap. Meer dan de helft deelnemers had geen enkel idee.

Totaal onbekend
Provincies en vooral waterschappen zijn voor inwoners onbekend. Veel inwoners beantwoorden vragen erover dan ook niet. De namen van de commissaris van de koning en het waterschap zijn bij slechts 17 procent van de inwoners bekend. In Drenthe en Friesland valt dat nog mee met respectievelijk 56 en 50 procent die Jetta Klijnsma en Arno Brok kunnen noemen, maar Andries Heidema (Overijssel, 9 procent), Hans Oosters (Utrecht, 8 procent) en Jaap Smit (Zuid-Holland, 7 procent) zijn totaal onbekend. Ouderen kennen hen beter dan jongeren.

Weinig verbondenheid
‘Onbekend maakt onbemind’, suggereerde een deelnemer. En dat lijkt te kloppen. De interesse in provinciale en waterschapspolitiek is beperkt en de verbondenheid met provincies en vooral met de waterschappen is relatief laag. Iets meer dan een vijfde van de deelnemers weet de juiste naam van het waterschap te noemen. 80 procent blijkt niet geïnteresseerd in de waterschapspolitiek. Verder is bijna zeven of de tien inwoners niet geïnteresseerd in provinciale politiek. Kijkend naar de mate van verbondenheid met provincies en waterschappen dan is die met provincies (50 procent) en vooral waterschappen (20 procent) fors lager dan met Nederland (84 procent) en gemeenten (60 procent).

Vijfje
Gemiddeld genomen krijgen Statenleden een 5,0 op een schaal van 0 tot en met 10, terwijl algemene bestuursleden van waterschappen gemiddeld een 5,1 krijgen. Dat is lager dan het gemiddelde van 5,4 dat gemeenteraadsleden in een vergelijkbaar onderzoek uit 2019 kregen. Het aandeel kiezers dat een 6 of hoger geeft aan gemeenteraadsleden is met 45 procent duidelijk hoger dan bij de leden van Provinciale Staten (30 procent) en algemeen bestuur (29 procent). Veel inwoners kunnen, vooral over hun waterschap, niet zeggen in welke mate ze dat waarderen. Onbekend maakt dus vooral meningloos, lijkt de conclusie.

Werk aan de winkel
Uit het oordeel van de inwoners met een mening erover, blijkt dat provincies en waterschappen minder bemind zijn dan gemeenten. De vraag is echter of ze minder waardering krijgen, omdat ze minder bekend zijn. Alle factoren wegend zien de onderzoekers een bescheiden verband tussen bekendheid en waardering. Dat wijst erop dat voor provincies en waterschappen onbekend inderdaad onbemind maakt, of iets positiever gezegd: bekender maakt wat meer bemind. ‘Dat is allereerst de boodschap van het onderzoek, vindt Hans Vollaard, universitair hoofddocent Nederlandse en Europese Politiek aan de Universiteit Utrecht, en met Giedo Jansen (Universiteit Twente) penvoerder van het kiezersonderzoek. ‘Er is een hoop werk aan de winkel voor provincies en waterschappen om te laten zien wat hun betekenis is voor de inwoners van Nederland.’

Lees het hele verhaal over het kiezersonderzoek en meer deze week in BB19 (inlog).  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B. Janssen / Ambtenaar
"Verrassend"! Volgens mij ben ikzelf meer dan gemiddeld geïnteresseerd in Binnenlands Bestuur in brede zin, maar eerlijk gezegd ik kan geen enkele bestuurder van een waterschap noemen of herinneren. Het zou wijs zijn om dit oude stukje "democratie" op te ruimen en onder te brengen bij de provincies of gewoon rechtstreeks onder VWS. Buiten de LTO is niemand echt betrokken bij waterschappen of begrijpt het nut er van.
Hans
Ah ja, ik heb rechten en bestuurskunde gestudeerd en ik had ook geen idee wat de provincie precies deed totdat ik er in dienst trad. Of geef ik nu blijk van enorme (eerdere) onwetendheid? ;)
Advertentie