Advertentie

Landgraaf kon bliksem Pinkpop op de voet volgen

Het besluit om niet te ontruimen werd genomen op basis van een grote hoeveelheid informatie, waaronder realtime data over de impact en koers van het onweer.

13 juni 2014

Burgemeester Raymond Vlecken was niet te benijden, moet menig collega hebben gedacht bij het noodweer dat maandagavond boven Pinkpop losbarstte. Toch verliep alles volgens draaiboek – althans een van de vele scenario’s daarin. Het besluit om niet te ontruimen werd genomen op basis van een grote hoeveelheid informatie, waaronder realtime data over de impact en koers van het onweer.

GRIP 3

Volgens gemeentewoordvoerster Edith Thijssen, zelf aanwezig die avond in het coördinatiecentrum van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, werd op het hoogtepunt van het noodweer van minuut tot minuut vergaderd. De coördinatie tussen de hulpdiensten was toen inmiddels opgeschaald tot GRIP 3, het niveau voor incidenten die een aanzienlijke maatschappelijke impact kunnen hebben en waarvoor de burgemeester zijn Gemeentelijk Beleidsteam bijeen roept. Vleckens beslissing om het festivalterrein niet te ontruimen werd zowel vooraf als achteraf bekritiseerd, ondanks dat het oog van de storm afboog en alles goed afliep.

Impact van blikseminslagen

‘We wisten dat de kern van het noodweer niet over Landgraaf, maar over Duitsland zou gaan’, zegt Thijssen. Die informatie was niet alleen afkomstig van Meteo Consult, maar ook van real time data over de koers die het onweer volgde en de impact van de blikseminslagen. Die informatie kwam van de Van der Heide groep (onderdeel van Antea Group), die voor Pinkpop al jaren de bliksemafleiders en spanningsverdelers verzorgt in de metershoge masten en podia op het terrein. Met een netwerk van sensoren kon het bedrijf de locatie en het exacte tijdstip van inslagen in een vak van 50 bij 50 kilometer rondom het festivalterrein bijhouden.

Goed beeld van onweersdreiging

‘We kunnen niet voorspellen waar het noodweer heen gaat, maar wij kunnen wel direct laten zien hoe het onweer zich verplaatst en met welk voltage de bliksem inslaat’, licht woordvoerster Petra Hartmans van de Rijdt van Van der Heide groep toe. ‘Wij leveren informatie over de impact tussen de wolken en de grond, Meteo Consult zorgt voor gegevens over wat er in de hogere luchtlagen gebeurt. Bij elkaar geeft dat een goed beeld van hoe het weer zich ontwikkelt en wat de onweersdreiging is. Dat draagt bij aan de besluitvorming.’ Overigens zitten volgens haar op een tegen blikseminslag beveiligd terrein de risico’s niet zozeer in de bliksem, maar meer in de rukwinden en stortregens.

Noodweer afwachten op het terrein

Uiteindelijk volgde burgemeester Vlecken het scenario om de bezoekers op het festivalterrein te laten blijven. Welke bijdrage de blikseminformatie leverde aan die afweging, is onbekend, zegt gemeentewoordvoerster Thijssen. Alle hulpdiensten, de festivalorganisatie en de veiligheidsregio leverden informatie aan. Dat leidde, samen met alle uitgewerkte scenario’s, tot de gekozen strategie. Voor de burgemeester en de Pinkpoporganisatie was een zwaarwegend argument dat bij evacuatie geen grip meer zou zijn op de 70.000 festivalgangers. ‘Ze bevonden zich op vlak terrein, zonder bomen, omgeven door bliksemafleiders, waar ze goede instructies konden krijgen. Uiteindelijk was dat de beste plek om het noodweer af te wachten.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard Heetman / raadslid
Geluk komt er natuurlijk altijd bij kijken, net zoals pech. Maar dit bericht geeft aan dat de burgemeester als enig verantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid in zijn gemeente met de daarvoor beschikbare ondersteuning van de blauwe, rode en witte kolommen en in dit geval ook Meteo Consult en de Van der Heide Groep zeer zorgvuldig te werk is gegaan. Helaas bleken er via de media altijd weer betweters te zijn die reageren op berichten waarbij ze zich niet hebben verdiept in de achtergronden. Groot gelijk dat de heer Vlecken inbrak in de uitzending van Knevel en Van de Brink. Jammer dat hij dit verhaal niet heeft kunnen vertellen.
Criticus - NL
Ik sluit mij geheel aan bij de reactie van Gerrit.

Er is in het hele gebeuren op een volwassen en goed gefundeerde wijze gehandeld, tot en met het telefoontje aan toe. Hulde voor deze burgemeester.
Fan / prive
Goed gedaan Raymond. Mi de juiste beslissing genomen en op L1 TV goed toegelicht ondanks de wat "opspelerige" vragen als "er staat dus wel een band van 1 miljoen in de coulissen"
Leo / beleidsmedewerker
Hulde aan deze burgemeester en Jan Smeets en zijn organisatie. Ondanks de hijgerigheid van het journaille, waaronder Mariëlle Tweebeek met haar vuurspuwende blik, is dit niet uitgegroeid tot een mediahype.
Sjaak / Manager gemeente
Ook ik vind dat deze burgemeester, in zijn verantwoordelijkheid, naast die van de festivalorganisator goed heeft gehandeld. Staan voor zijn verantwoordelijkheid met goede informatieverzameling en lef tonen door bezoekers op het festivalterrein te laten, i.p.v. ze weg te sturen en dan zeggen dat mensen buiten het terrein zijn verantwoordelijkheid niet zijn. Hulde dus.
Onweerman / Bezoeker Pinkpop
Ik heb het ondergaan tijdens Pinkpop. Altijd wordt er geroepen dat het veld "beveiligd" was. Ik heb alleen wat lichtmasten gezien, verder niets. Waarschijnlijk waren de podia wel beveiligd maar het veld zeker niet. Gelukkig is er geen blikseminslag geweest maar volgens mij had dat heeeel gemakkelijk gekund. Natuurlijk is evacueren geen optie (zeker niet als 70.000 man in paniek door die ene belabberde uitgang moeten) en zou ik dezelfde beslissing genomen hebben maar het wordt tijd dat we met z'n allen beseffen dat er toch wel een engeltje boven Pinkpop zweefde en dit heel verkeerd uit had kunnen pakken.
True
een socialistisch popfestival wil je niet organiseren, zelfs niet als je Smeets heet. wat een gezeik om niks.
Frans Captijn / Expliciet en zuiver op persoonlijke titel als lezer van BB
Achteraf kun je gemakkelijk conclusies trekken en wijzen met de vinger. Dit is en blijft mensenwerk met de nodige verantwoordelijkheid. Zelf ben ik jarenlang één van de veiligheidsadviseurs geweest over Pinkpop. En ook eerder was er (zwaar) onweer. De beslissingen die genomen zijn, zijn voor mij, zowel vooraf als nu achteraf de juiste geweest. We werken met mensen en ook met risico's. Meer info en meer mogelijkheden waren er niet om deze juiste en goed afgewogen beslissing te nemen. Weer is een natuurverschijnsel en paniek met alle gevolgen van dien (achteraf) uiteindelijk ook. In mijn ogen een goed stuk werk en, als ik alle beelden en commentaren zie van dit authentieke evenement. Petje af en lekker mee doorgaan.
Pieter / beleidsmedewerker jeugd
Dit vind ik schoolvoorbeeld van gedegen voorbereiding, goede samenwerking, koel hoofd houden en doen wat nodig en passend is. Dit is geen geluk hebben, maar vakwerk leveren volgens mij.

Chapeau voor alle betrokkenen!!!
K. de Beer / organisatie adviseur
Verantwoordelijk is op de eerste plaats de organisator met op de tweede plaats de bezoeker.

Pas daarachteraan komen de hulpverleners als het kwaad al geschied is. Er ligt bij binnenlands bestuur beroepsmatig veel aandacht bij de openbare orde handhavers en de hulpverleningscoordinatie. De burgemeester vormt daar de spil in maar kan ook noodweer niet wegtoveren. En 70.000 mensen waarvan de helft onder invloed evacueren heeft ook weer zijn eigen risico's. Ik zeg dus maar: geluk gehad en op naar het volgende feest.
Advertentie