Advertentie

Einde verhaal voor democratiefestival

Het moest, naar Deens voorbeeld, een traditie worden: een jaarlijks terugkerend democratiefestival. Het blijft in ons land bij twee edities.

17 mei 2023
Zicht-op-Democratiefestival.jpg

De minister van Binnenlandse Zaken heeft besloten niet langer geld beschikbaar te stellen voor het democratiefestival GrondFest. Het jaarlijkse landelijke festival, dat twee keer in Nijmegen werd gehouden, houdt daarmee op te bestaan.

Kosten en baten

Minister Bruins Slot stelt dat de kosten en baten onvoldoende in verhouding liggen om het festival door te laten gaan. Door dat besluit is het niet mogelijk het festival in Nijmegen voort te zetten, zo laat de stichting voor Democratie, Recht en het Vrije Woord (DRVW) weten. De onafhankelijke stichting DRVW nam in 2020 op verzoek van Binnenlandse Zaken de verantwoordelijkheid op zich voor het festival.

Solide basis

DRVW had de minister om meerjarige financiering verzocht, noodzakelijk om GrondFest in de komende drie jaar door te ontwikkelen tot een jaarrond programma rondom democratie, samenleving en participatie. Alleen met dat perspectief en een solide financiële basis zou DRVW in staat zijn ‘meer vrijwilligers, bezoekers en cruciale partners duurzaam te verbinden met het festival.’

Kleine variant

Het meerdaags festival werd voor het eerst gehouden in 2019 op het in de Waal gelegen stadseiland. Toen trok het zo’n zesduizend bezoekers. Totale kosten: 1 miljoen euro. Vooral het rijk en de provincie subsidieerden het evenement. Vorig jaar vond in afgeslankte vorm en drie keer zo goedkoop de tweede editie van het festival plaats in het centrum van Nijmegen. De bijdrage van het rijk was toen teruggeschroefd tot 130.000 euro. De provincie Gelderland stelde een ton ter beschikking, net als de gemeente Nijmegen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Weet u wat mooi zou zijn? Als onze democratie zelf een festival voor democratie zou zijn. Maar dat is het niet. Wat onze burgers willen dat is een goed sociaal vangnet, betaalbare woningen, beperking van de immigratie etc. Maar ons kabinet, onder leiding van de in villawijken wonende studeerkamergeleerden van D66, de kruideniers van VVD en de draaikonten van het CDA doen het tegenovergestelde. Het sociaal vangnet is in 20 jaar tijd geminimaliseerd. Er is weinig meer van over. WW van 5 naar twee jaar, Ioaw en Ioaz afgeschaft, van WAO maar WIA en zo kunnen we nog wel een tijd je doorgaan. Nooit groeide de bevolking zo hard als onder Rutte. Sinds 2008 met meer dan anderhalf miljoen zielen. Er is nog geen enkele effectieve maatregel genomen om deze groei een halt toe te roepen. Aanbevelingen commissie Roemer? Geen flikker van terecht gekomen. Asiel instroom? Torenhoog. Een visie op vluchtelingenhulp? Daar zou het mee moeten beginnen, maar voor een visie moeten we naar de oogarts. Het kabinet kraait over 900.000 woningen, maar alleen vorig jaar al groeide de bevolking zo hard dat er alleen al 100.000 woningen nodig waren om de bevolkingsgroei bij te benen. In een land met een beroerde waterkwaliteit, slechte luchtkwaliteit etc. Laten we van de tweede kamer maar eens een festival voor democratie maken.
Bert Bakker
Tot op zekere hoogte eens maar dit is geen Rutte dingetje, geen kabinetsdingetje dit is 100% EU commissie. De ongekozen schimmigen die het beleid maken en niet en nooit ter verantwoording te roepen zijn want je EU stem gaat naar dat parlemant met een lauter ceremoniële funcite (dus sowiso verloren by design). Ons bestuur is puur poppenkast aan het spelen om dit te verbergen (en heel goed te boeren natuurlijk). Ons water is prima en de lucht is mijn tijd enorm opgeknapt. Dat gehuil van onze pers en onze overheid over crisissen is een management truuc. Hou ze bang en kort. Dat doen ze dan weer helemaal niet over de bevolkingstoename en andere reële problemen.
Bert Bakker
parlement, het was nog vroeg
P. Smit
Goh, jammer dat het festival is afgeschaft. Was net van plan om heen te gaan om eens verteld te krijgen wat democratie nu eigenlijk vandaag de dag nog inhoudt....
Shuwei Loo
Gewoon festivals een sociaal maatschappelijke verplichting meegeven dat ze moeten besteden aan een onderwerp waar ze een x % tijd in hun programma aan moeten besteden, als onderdeel van de vergunning
Advertentie