Advertentie

Vertrokken werknemers Belasting niet terug als ZZP’er

De Belastingdienst heeft werknemers die met een vrijwillige vertrekregeling zijn vertrokken tot nu toe niet terug laten komen als ZZP’er. Vrijwillige vertrekkers krijgen gemiddeld bijna 70.000 euro mee en kunnen dankzij nieuwe wetgeving na hun vertrek ook weer worden ingehuurd als ZZP’er bij de fiscus, die veel personeel kwijtraakt. Tot nu toe huurde het overheidsorgaan nog geen vertrekkers in.

07 december 2016

De Belastingdienst heeft werknemers die met een vrijwillige vertrekregeling zijn vertrokken tot nu toe niet terug laten komen als ZZP’er. Vrijwillige vertrekkers krijgen gemiddeld bijna 70.000 euro mee en kunnen dankzij nieuwe wetgeving na hun vertrek ook weer worden ingehuurd als ZZP’er bij de fiscus, die veel personeel kwijtraakt. Tot nu toe huurde het overheidsorgaan nog geen enkele vertrekker in.

Te populaire vetrekregeling

De bedoeling van de Belastingdienst was aanvankelijk om geleidelijk vijfduizend medewerkers te laten gaan. De regeling wekte echter de interesse van veel meer medewerkers. In januari 2016 kwam de vertrekregeling op gang, waarna 6372 medewerkers kenbaar maakten dat ze mee wilden werken aan vrijwillige uitstroom. Die massale belangstelling kwam onverwachts en de regeling werd daarom vroegtijdig beëindigd. Voor de operatie werd 648 miljoen uitgetrokken, maar het kostte ruim 70 miljoen euro meer. Staatssecretaris Eric Wiebes kwam daardoor flink onder vuur te liggen.

Vertrekkers keren niet terug
Diverse media schreven dat uitgestroomde werknemers weer op de werkvloer terug kunnen keren als ZZP’er, met behoud van hun vertrekgeld. Dit jaar stromen er al 700 fte uit, maar van die groep is tot nu toe niemand als ZZP’er ingehuurd, zo blijkt uit antwoord van het Ministerie van Financiën op een WOB-verzoek van Binnenlands Bestuur. Staatssecretaris Eric Wiebes verzekerde eerder aan de Kamercommissie Financiën al dat het beleid is om dit niet te doen, maar dat er wel ‘een miniscule onzekerheid’ bij zit over de vraag of dit werkelijk niet gebeurt. Sinds 1 januari 2016 mogen ambtenaren weer terugkeren als ZZP’er met behoud van een vertrekregeling, nadat dit de twee jaar ervoor niet mogelijk was. Uit de informatie van het ministerie blijkt dat de Belastingdienst zich tot nu toe heeft gehouden aan het voorgenomen beleid om vertrekkers niet als ZZP’er terug te nemen. 

Binnenkort meer informatie  
Een woordvoerder van het ministerie laat daarnaast weten dat informatie over het aantal vertrokken werknemers en het bruto totaal bedrag aan vrijwillige vertrekregelingen dat is toegezegd aan vertrokken werknemers naar verwachting nog deze maand met de Tweede Kamer gedeeld wordt.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hoekstra
Als zzp moet je toch minimaal 3 opdrachtgevers hebben?? Of maakt de belastingdienst een uitzondering voor zichzelf
Bert
Dat van die drie opdrachtgevers, @Hoekstra, is een veelgehoord misverstand. Je moet kunnen aantonen, dat je zelfstandig bent. Dat kan door meer opdrachtgevers te hebben, maar ook door aan te tonen, dat de opdracht beëindigt als de klus waarvoor je bent ingehuurd is afgerond, ook al kan dat betekenen dat je in een bepaald jaar alleen aan één klus hebt gewerkt.



Er speelt echter iets anders, en dat maakte het weer inhuren van voormalig personeel extra pikant. Juist de Belastingdienst stond aan de wieg van die vermaledijde wet DBA, die bedoeld was om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar die opdrachtgevers zo kopschuw maakte, dat echte zzp'ers massaal brodeloos werden. Dank u wel, overheid! Gelukkig heeft Wiebes die wet opgeschort, al zal het nog beter zijn als die wet wordt geschrapt.



Als nu juist ex-Belastingdienstmedewerkers aan zo'n draaideurconstructie mee gaan werken, de bron immers van schijnzelfstandigheid, dan wordt het beeld van een onbetrouwbare overheid bevestigd.
Paul / projectleider
Ach ja, nu niet maar na de TK verkiezingen is iedereen weer met andere dingen bezig...

En trouwens de belastingdienst mag mensen niet zomaar weigeren in een aanbesteding :)
H. Wiersma / gepens.
In ieder geval kan niemand zeggen dat Financien/Belastingdienst niet goed voor zichzelf zorgen.
Advertentie