Advertentie

Halsema pleit voor 'recht om je te vergissen'

'Leve het rumoer, leve ons verschil van mening!' Zo sloot burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zondag de Abel Herzberglezing in haar stad af. Halsema brak in haar lezing een lans voor protesterende mensen en voor het vreedzame conflict.

26 september 2021
burgemeester-Halsema.jpg
Burgemeester Halsema van Amsterdam

'Leve het rumoer, leve ons verschil van mening!' Zo sloot burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zondag de Abel Herzberglezing in haar stad af. Halsema brak in haar lezing een lans voor protesterende mensen en voor het vreedzame conflict.

Verzet

'Misschien verrast het u van een burgemeester die elk weekend haar handen vol heeft aan protest', zei Halsema er zelf over. Meningsverschil en conflict hebben volgens de Amsterdamse burgemeester echter een belangrijke democratische functie. Machthebbers worden opgevoed door verzet, stelde Halsema. 'Het verzet van groepen over normen en opvattingen van anderen en de strijd die daarop volgt, leidt dikwijls tot emancipatie en nieuw maatschappelijk bewustzijn.'

Destructie

Tegelijk is ook destructie zichtbaar en zorgelijk, gaf ze aan. Als voorbeeld noemde ze de toenemende populariteit van complottheorieën, bedreigingen van journalisten en politici, minderheden die op sociale media scheldkanonnades over zich heen krijgen en het belagen van politie en hulpverleners. 'Deze destructie van het noodzakelijke democratische gesprek wordt verergerd als politici bijvoorbeeld daarbij de vrijheid nemen om te twitteren dat journalisten doorgaans tuig zijn, net als parlementariërs en rechterlijke macht', aldus Halsema.

Publieke uitlaatklep

Volgens Halsema is het van groot belang dat onvrede zijn vreedzame, publieke uitlaatklep heeft. Het openbaar bestuur heeft daarin wat haar betreft een grote en actieve verantwoordelijkheid. 'Niet door degenen die in opstand komen te diskwalificeren als onverantwoordelijk, maar door allereerst de oorzaken van het verzet tegen bestuur en overheid aan te pakken.'

Vergisrecht
Het openbaar bestuur zou er volgens Halsema voor moeten zorgen dat elke burger in Nederland ervan uit kan gaan eerlijk, gelijk en onbevooroordeeld behandeld te worden. Zij stelt daarbij voor de Franse regeling dat mensen het recht hebben zich te vergissen ook in Nederland in te voeren. 'Concreet houdt de Franse regeling in dat iedereen de mogelijkheid moet hebben fouten te herstellen, als er sprake is van goeder trouw. De bewijslast van eventuele kwade trouw ligt bij de overheid.'

Procedurele rechtvaardigheid

Daarnaast moet de overheid er voor de burgers zijn en niet andersom, vindt Halsema. 'Regels, vergunningen lijken vaak de bedoeling te hebben om mensen te ontmoedigen om hun recht te halen. En doen zij dat toch, dan treffen zij dikwijls een overheid die per se wil 'winnen', omdat men bang is voor ‘precedentwerking’', waarmee volgens de burgemeester vaak de angst wordt bedekt dat meer burgers hun gelijk gaan halen. Het terugbrengen van procedurele rechtvaardigheid en openheid zei Halsema te beschouwen als de kern van haar bestuurlijke handelen de komende jaren. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het wordt steeds drukker in Amsterdam. Is het niet van de toeristen dan is het wel van de demonstranten. Het lijkt er op dat ze het daar gewoon druk moeten hebben anders komt de republiek stil te liggen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie