Oudere autochtonen
Het rapport richt zich vooral op de positie van de 'witte' senioren: de oudere autochtonen die hun wijken hebben zien veranderen en volgens de rapportschrijvers ontheemd, teleurgesteld en verbitterd zijn achtergebleven.
'Rotterdam verwaarloost ouderen'
Rotterdam moet 2010 uitroepen tot Jaar van de Senioren. Daarvoor pleit het Rotterdamse Sociaal Platform in een advies dat volgende week…
Eenzaamheid
De rapportschrijvers constateren dat enorm is bezuinigd op welzijnsvoorzieningen. Veel ouderen gaan nu naar de dokter uit eenzaamheid, stellen ze. Dit probleem bestaat overigens niet alleen in Rotterdam. Bestuurders van andere steden klagen hier ook over.
Voorzieningen
Het Rotterdamse platform vindt dat de gemeente geld moet vrijmaken voor meer voorzieningen voor ouderen. Zo moeten bijvoorbeeld ouderenadviseurs meer ruimte krijgen om vereenzaamde senioren te bereiken. Huisartsen kunnen daarbij een rol spelen, want daar kloppen die ouderen immers vaak aan voor hulp.
Bureaucratisch doolhof
Het platform noemt ook het probleem van 'het bureaucratische doolhof' waarin de witte senioren verzeild raken als ze een beroep willen doen op hulp van de gemeente. De ouderenadviseurs die er nu al zijn, besteden hun tijd vaak vooral aan hulp bij het invullen van al die ingewikkelde formulieren die nodig zijn.
Tot slot wil het Sociaal platform een soort pas waarmee de oudere Rotterdammers gratis of met korting naar een klaverjasclub of café kunnen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben het helemaal eens met de constatering van het platform dat er te weinig aandacht is voor de oudere ,autochtone ouderen.
Ze krijgen wel de praktische en fysieke hulp van huisarts, maaltijdvoorziening, schoonmaken van het huis en dergelijke. Maar er is nauwelijks aandacht voor het verhaal van de ouderen. Op hun leeftijd van 80+ komen ze vaak het huis niet meer uit. En als ze er op uit gaan dan komen ze in een wereld die heel snel is en die ze nauwelijks meer herkennen.
Er zijn nauwelijks mensen die bij hen op bezoek komen en A A N D A C H T voor hen hebben. Velen voelen zich afgeschreven. Er zijn er die zeggen: "Ik krijg alles om in leven te blijven, maar ik zou liever dood zijn: zo eenzaam ben ik."
Voor de nog vitale ouderen zou het mogelijk een verbetering betekenen als ze gratis naar een club of soos konden gaan. Maar voor de hoogbejaarden en degenen die al wat vereenzaamd zijn, zal dat geen "oplossing"betekenen. Voor hen is de drempel te hoog om naar zo iets toe te gaan. Zij moeten thuis bezocht worden in hun eigen vertrouwde omgeving.
Via MOTTO (Meelevende Ondersteuning Ten behoeve van Thuiswonende Ouderen) proberen we vrijwilligers te werven te trainen en te begeleiden om op bezoek te gaan bij ouderen die eenzaam zijn en ten gevolge daarvan kampen met levensvragen. De vrijwilligers bezoeken deze ouderen zeer trouw en zijn hen nabij; ze zijn present. Momenteel draaien zulke projecten, die zeer gewaardeerd worden door ouderen, in IJsselmonde en Pr,. Alexander. Als we meer middelen hebben willen we dit soort projecten willen uitbreiden naar andere deelgemeenten.