Want grootschalige evenementen brengen vaak kostenposten met zich mee die in de vele miljoenen lopen. Willen we de Floriade hier naartoe halen? De Giro d’Italia? De Olympische Spelen of Het Glazen Huis?
Al snel klinkt de kritiek dat megalomane bestuurders zich willen profileren met dergelijke dure projecten die uiteindelijk goeddeels door de burger moeten worden opgebracht, terwijl eventuele winsten voornamelijk in de zakken van het bedrijfsleven verdwijnen.
Dat is erg kort door de bocht geredeneerd, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het artikel in dit nummer over de regio Venlo en de Floriade. De regio en de provincie Limburg investeerden vele miljoenen aan geld (30 miljoen euro) en garantstellingen in de Floriade. Maar dat betaalt zich ook terug.
De Rabobank becijferde eerder dat het evenement het regionale bedrijfsleven in Noord-Limburg 225 tot 280 miljoen euro aan omzet gaat opleveren.
Daarnaast leveren evenementen nog veel meer op. Werkgelegenheid, economische bedrijvigheid, aandacht voor een streek als mogelijke vestigingsplaats voor bedrijven, toerisme. Volgens de Rabobank leveren dergelijke ‘welvaartseff ecten’ in Venlo nog eens 166 miljoen euro op. Feit blijft wel dat deze baten moeilijk hard te becijferen zijn. En daar zit ‘m nu net de crux.
De kosten zijn te becijferen in harde euro’s, de baten blijven altijd een inschatting van mogelijke winsteffecten. Tegenstanders van investeringen in evenementen met publiek geld hebben dan ook vaak stevigere wapens in handen dan voorstanders ervan. En daarom sneuvelt zeker vandaag de dag menig initiatief omdat de financiële risico’s te groot en te onduidelijk worden geacht.
In het bedrijfsleven, met name bij multinationals, is het al jaren de gewoonste zaak van de wereld om de maatschappelijke winst te becijferen. Buiten de directe financiële resultaten wordt nauwkeurig berekend in hoeverre burgers, samenlevingen en het milieu nu en in de toekomst indirect meeprofiteren van de activiteiten van deze bedrijven.
Naast de Return on Investment wordt de Social Return on Investment berekend. Overheden maken nog weinig gebruik van dergelijke instrumenten. Soms met het argument dat dit het zuivere kosten-baten plaatje verhult.
Op de korte termijn is dat misschien waar. Maar op de lange termijn levert het juist een zuivere kosten-batenanalyse op. Dat geeft overheden in ieder geval de instrumenten in handen om ervoor te zorgen dat voor de regio belangrijke evenementen niet te gemakkelijk van tafel worden geveegd.
Kosten en baten
In tijden van economische teruggang is het voor gemeenten en provincies vaak moeilijk te besluiten of ze mee willen werken aan grote,…