Advertentie

Corona College: regionale aanpak van corona

Aan de hand van zijn paper op www.coronapapers.nl ‘Verschil in verhoudingen’ en het onderzoek dat daarmee is verbonden, gaat Boogaard in op de rol van regio’s in de aanpak van de coronacrisis. Hij analyseert of en in hoeverre er regionale verschillen bestaan, en of zulke verschillen te rechtvaardigen zijn.

24 februari 2021
corona-aanpak.jpg

De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie. In de eerste aflevering deze Corona Colleges doet de Leidse hoogleraar Decentrale overheden Geerten Boogaard dat.

Aan de hand van zijn paper op www.coronapapers.nl ‘Verschil in verhoudingen’ en het onderzoek dat daarmee is verbonden, gaat Boogaard in op de rol van regio’s in de aanpak van de coronacrisis. Hij analyseert of en in hoeverre er regionale verschillen bestaan, en of zulke verschillen te rechtvaardigen zijn. Zijn veiligheidsregio’s een eigen koers gaan varen en is dat in het kader van de lokale autonome toe te juichen of is zo’n eventuele eigen koers niet te rechtvaardigen omdat de dan ontstane verschillen discrimineren? Anders gezegd, er kunnen duidelijke argumenten bestaan voor regionale differentiatie, zoals maatwerk en autonomie, maar die verschillen kunnen tevens leiden tot juridisch en maatschappelijk ongewenste uitkomsten.

Een spoiler: ‘Overal werd ongeveer hetzelfde gerecht uitgeserveerd’, aldus Boogaard. Er blijkt door de veiligheidsregio’s nauwelijks verschil te zijn gemaakt. Zijn onderzoek wijst uit dat er verschillen ontstonden, bijvoorbeeld als het ging om vakantiehuisjes, maar dat het aantal afwijkingen meeviel. Bovendien vond er afstemming tussen regio’s plaats. Wel is er verschil zichtbaar op het niveau van handhaving. Dat betekent niet dat de corona-aanpak dan maar moet worden geüniformeerd, want het decentraal afwegen en afstemmen, en dan tot ‘eenheid’ komen, creëert eigenaarschap, legitimiteit en vooral ook betrokkenheid op regionaal niveau. Duidelijk is dat het fenomeen veiligheidsregio als instituut is gaan leven door de corona-crisis. Dat brengt Boogaard tot de spannende vraag of de veiligheidsregio’s de basis vormen voor de nieuwe regionale kaart van Nederland.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie