Advertentie

Jan Pieterszoon Coen terug op sokkel

Het beeld van Jan Pieterszoon Coen staat weer op zijn sokkel. Een plaquette met een meer genuanceerde tekst over zijn verleden dient nog wel geplaatst te worden

19 oktober 2011

Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen staat sinds woensdagochtend weer op zijn vertrouwde plaats op de Roode Steen in het centrum van Hoorn. Dit meldde de gemeente. Het beeld werd half augustus van zijn sokkel gestoten bij werkzaamheden aan de straatverlichting.

Het standbeeld liep door de val onder meer scheuren en deuken op en delen van het kanon en de zwaard braken af. De kosten van het restaureren en herplaatsen bedroegen ongeveer 20.000 euro. De gemeente gaat dit verhalen op het bedrijf dat het beeld omstootte.


Ongepast

Het standbeeld moet nog wel worden voorzien van een nieuwe informatievoorziening. Eerder dit jaar laaide een discussie over het beeld op wegens de duizenden slachtoffers die vielen onder het gewelddadige bewind van Coen in het voormalig Nederlands-Indië. Meerdere inwoners lieten blijken het ongepast te vinden dat Coen met een standbeeld in hun stad wordt geëerd.

Aangepast verleden

De Hoornse gemeenteraad ging in juli deels in op een burgerinitiatief om daar iets aan te doen. Besloten werd om het beeld niet verplaatsen, maar een het beeld te voorzien van een aangepaste informatievoorziening met een meer genuanceerde tekst over Coens verleden. De gemeente wil de raad in december verschillende tekstbordopties voorleggen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie