Advertentie

Alarmnummer voor bedreigde politici

Politici die met agressie, geweld en bedreigingen te maken hebben gehad, kunnen voortaan gebruik maken van het alarmnummer van het Instituut voor Psychotrauma (IVP). De politici kunnen dag en nacht terecht op het alarmnummer 0418-683444.

22 maart 2016

Raadsleden, wethouders en burgemeesters die met agressie, geweld en bedreigingen te maken hebben gehad, kunnen voortaan gebruik maken van het alarmnummer van het Instituut voor Psychotrauma (IVP).

Directe calamiteiten

De politici kunnen dag en nacht terecht op het alarmnummer 0418-683444. Het instituut biedt acute gespecialiseerde psychosociale ondersteuning als er een ingrijpend incident heeft plaatsgevonden en een raadslid of bestuurder moeite heeft om de draad van het gewone raads- en bestuurswerk weer op te pakken. Dit meldt Raadslid.Nu. De Nederlandse vereniging voor raadsleden maakt zich al maanden sterk voor nazorg en een meldpunt voor directe calamiteiten.

Ondermijnende effecten

‘Agressie, geweld, bedreiging en intimidatie jegens raadsleden kunnen tot ondermijnende effecten leiden op het functioneren van de lokale democratie’, stelde Raadslid.Nu vorige week tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers. De vereniging maakt zich grote zorgen over de gebrekkige nazorg aan raadsleden die te maken hebben (gehad) met agressie, bedreiging, intimidatie en geweld. ‘Er is onvoldoende bekendheid bij raadsleden wat er aan informatie is hoe er mee om te gaan. Er is onvoldoende professioneel netwerk in de eigen regionale omgeving. Slachtofferhulp volstaat niet want er is onvoldoende besef dat werken in een politieke omgeving een andere context betekent.’

Zelden aangifte

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat een toenemend aantal raadsleden te maken heeft gehad met agressie of geweld. Uit recent onderzoek van Overheid in Nederland, uitgevoerd in opdracht van Raadslid.Nu, kwam naar voren dat zeven procent van de raadsleden vanwege agressie en bedreiging overweegt zich niet opnieuw kandidaat te stellen. Een ander recent onderzoek liet zien dat een kwart van de raadsleden met agressie, bedreiging of geweld te maken heeft gehad, maar dat zelden aangifte wordt gedaan. Dit onderzoek werd uitgevoerd door het Perikles Instituut samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de Vertrouwenslijn.

Nazorg

De vereniging van raadsleden hamerde tijdens de hoorzitting vooral op verbetering van de nazorg. ‘Na bedreigingen, geweld en agressie wordt er weer overgegaan tot de orde van de dag. Pas na enige tijd wordt duidelijk dat dergelijke bedreigingen doorwerken in het privéleven van raadsleden. Als gevolg hiervan is er wel degelijk extra nazorg nodig’, aldus Raadslid.Nu. Met de toegang tot het alarmnummer is dat nu geregeld. ‘We zijn blij dat met deze voorziening een begin wordt gemaakt met aandacht voor de nazorg voor bedreigde raadsleden’, stelt Raadslid.Nu voorzitter Mark den Boer. Raadsleden kunnen ook terecht bij de Vertrouwenslijn: 0800-2800200.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jurgen
Ook voor de burgers een alarmnummer graag als de gemeenten of de teams te ver gaan !

Advertentie