Advertentie

Avondklok-protesten op meerdere plaatsen

Een aantal gemeenten, waaronder in ieder geval Tilburg, Venlo, Almelo en Stein, heeft een noodbevel afgekondigd.

24 januari 2021
avondklok-lege-straat-den-bosch.jpg

Op meerdere plaatsen in het land, waaronder Den Haag, Tilburg, Venlo, Enschede en Roermond, zijn zondagavond mensen in groepen samengekomen om te protesteren tegen de avondklok. 

Noodbevel
Een aantal gemeenten, waaronder in ieder geval Tilburg, Venlo, Almelo en Stein, heeft een noodbevel afgekondigd. Het noodbevel geeft de politie extra bevoegdheden om ervoor te zorgen dat mensen niet op straat zijn, nu de avondklok weer is ingegaan. Onder meer mag de politie nu preventief fouilleren.

Vuurwerk
In de buurt van de Warandelaan in Tilburg staan tientallen mensen met hun auto. De bijeenkomst volgt op oproepen via social media om te protesteren tegen de avondklok. Volgens de politie wordt vuurwerk afgestoken. Ook op de Oude Markt van Enschede zijn tientallen mensen samengekomen. Ze steken vuurwerk af en er zijn brandjes. De mobiele eenheid is ter plaatse om te zorgen dat relschoppers vertrekken. De sfeer is grimmig en betogers schreeuwen leuzen.

Mobiele eenheid
In de Haagse Schilderswijk verzamelde zich kort voor het ingaan van de avondklok een groep bestaande uit vooral jongeren. Er wordt vuurwerk afgestoken en ook met vuurwerk gegooid naar voorbijgangers en agenten. Een politiewoordvoerster schat dat zo'n honderd mensen op de Vaillantlaan/Hobbemaplein bij elkaar zijn en zich dus niet houden aan de avondklok. ‘We zijn met veel agenten ter plaatse om de openbare orde te herstellen.’ De mobiele eenheid is zondagavond ook in Venlo. Daar hebben zich mensen verzameld die zorgen voor onrust, meldt de politie in Limburg. Er wordt onder meer met stenen gegooid. (ANP)

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Dit is geen protest, maar vandalisme door tuig. deze liberale VVD regering heeft jarenlang gewerkt aan afbraak van overheids gezag ten gunste van het vrije ondernemerschap. Toch nog maar weer ff een paar miljard naar de klm en nadere ondernemers? ? Of toch maar eens investeren in overheid en menselijke maat?

Krijn van Stenis
rellen, punderingen en geweld wijs ik ten stelligste af. Maar niet ontkend kan worden dat de regering de onrust zelf heeft afgeroepen. De avondklok is een volstrekt onnodige en buitenproportionele maatregelen.En waarom moest die avondklok zo nodig op zaterdagavond ingaan? Had dan tenminste gewacht tot maandag, dan was het een stuk rustiger gebleven. Nu was het pure provocatie, uitgelokt door de machtswellust van kabinet Rutte 3. Dat ook nog eens demissionair is!
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Krijn van Splunderen: kunt u even uw mond gaan spoelen zodat u weer beheerst kunt praten: machtswellust? provocatie? Nijks van dat al. En demissionair: hebt u dan gemist dat dit besluit aan de Tweede Kamer is voorgelegd. Akls daar geen meerderheid was, was die avondklok er niet. Die avondklok is gewoon noodzakelijk. Ieder Europees land heeft hem al. maar wij, Nederland, gedragen ons vergeljikbaar als de inwoners van het dorp van Asterix en Obelix. Alleen dan wel in de verkeerde strip met de onjuiste ongure figuiren die moeten reklschoppen.

Dus gewoon rustiog thuis blijven en je onvrede afreageren met een spelletjke mens-erger-je niet!

@Henk: ik kan die causaliteit tussen deze rellen en het beleid van de kabinetten waar Rute premier van is (geweest) echt niet onderschrijven.Da's gewoon quatsch.
Hans / afdelingsmanager
@ Krijn. Helemaal met je eens. Maar vanavond zijn de rellen afgelopen, want dan gaan ook de boa's handhaven op de avondklok. Dat zal ze leren!
2C
Voer voor sociologen ? Het is moeilijk te duiden wat precies ten grondslag ligt aan deze rellen. Misschien zijn sommigen verveelde hooligans en jeugdigen die hierin een uitlaatklep zagen, maar misschien is het ook een teken dat iets borrelt in de samenleving. Zeker in deze Corona-crisis en lockdown, waarin na 10 maanden voor sommigen geen uitweg lijkt. Velen, veelal in de lagere inkomensgroepen, hebben werk en inkomsten verloren, plus geen perspectief, wat wrok oplevert. Anderen merken weinig van de crisis. Als je ambtenaar bent of sales director bent dan merk je relatief weinig en ontvang je nog steeds elke maand netjes je salaris. Afgezien van deze Corona-crisis zijn er nog tal van zaken die ernstig mis zijn gegaan in de afgelopen tien jaar, zie de toeslagenaffaire, 'Groningen', de woningcrisis, enz. die de samenleving doen borrelen. Vraag is wanneer het absolute kookpunt wordt bereikt.
Hans / afdelingsmanager
Je zult nu maar jong zijn: geen werk, geen uitgaansleven, geen sport, geen vakantie en ga zo maar door. Ook geen perspectief op een huis, want die worden niet meer gebouwd (chapeau Rutte!) en voor die paar huurhuizen hebben eerst 38.000 statushouders voorrang. En de overheid maar schutteren met vaccineren. Rutte had het allemaal kunnen zien aankomen: lockdown protesten waren er ook in andere landen om ons heen. Ik keur het niet goed, maar je zag rond Oud & Nieuw al dat het broeide.
Ray / beleidsmedewerker
Tja.......... Ik kan een heel monoloog houden.Maar dat schiet niet op. Er is al zoveel over gezegd en geschreven.1 ding is zeker. Hier zijn we nog niet zomaar van af.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
Gewoon even een observatie van de onderschriften: ik zie nogal veel 'ja, maar's. 'Ja, maar'= nee. Dat kan toch niet waar zijn: er is werkelijk gewoon geen enkel argument om die rellen te rechtvaardigen of zelfs enig begrip voor te hebben. Anders kan ik net zo goed roepen: 'ik ging rellen omdat de sinasappelsap vanochtend niet goed viel.' Dus kom op heren; 100% en vol overtuiging keuren we toch die rellen en vernielingen met zijn alle gewoon af. Niets meer en vooral niets minder
Bert
Een normaal mens gaat daar niet staan. Die heeft een opvoeding genoten en heeft het druk met werk/school en staat niet stijf van de drugs. 5e rangs tuig.
Hans / afdelingsmanager
En ja hoor, je kon er op wachten: blijken ook nog eens privégegevens van miljoenen Nederlanders (waaronder NAW, BSN, testresultaten, bron- en contactonderzoek) uit coronasystemen van GGD´s illegaal te worden verhandeld. U kunt ze kopen voor max € 50,- . En volgens de EU is in het najaar van 2021 zo'n 10% van alle Nederlanders gevaccineerd. Hoed af voor Hugo!
Hans / afdelingsmanager
@ Ad. En hoe zit dat met die corona-app? Ook zo safe als Hugo met de schoenen beweert?
Advertentie