Extraatje
Het gaat om het extraatje van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij heeft 50 miljoen euro ter beschikking heeft gesteld aan gemeenten om de circa 1 miljoen Nederlandse huishoudens met een minimuminkomen een extra toeslag te geven. Omdat niet alle minima die hiervoor in aanmerking komen bij de gemeenten bekend zijn, ontwikkelden Nibud en Stimulansz de website 50eurovoorminima.nl. Op de site kunnen minima zelf berekenen of ze in aanmerking komen voor een toeslag van 50 euro aan het eind van het jaar. Daarvoor moeten ze wel even hun financiële administratie uit de kast trekken.
Site berekent recht op extra 50 euro
Minima kunnen op de website 50eurovoorminima.nl zelf berekenen of ze in aanmerking komen voor een toeslag van 50 euro aan het eind van het…
Voorwaarden
Gemeenten mogen het verstrekken van de 50 euro laten aansluiten bij hun lokale beleid. Daarom kunnen ze de precieze voorwaarden en de manier waarop het geld wordt verstrekt zelf invoeren op de website. Bezoekers berekenen daarmee of ze volgens de regels van hun gemeente het extraatje kunnen aanvragen.
Stok achter de deur
De site loopt op dit moment langzaam vol met gemeenten die zich aanmelden, zegt woordvoerder Martijn Schut van Stimulansz, een organisatie die gemeenten en andere publieke dienstverleners adviseert over sociale zekerheid. ‘Omdat pas sinds kort bekend is welke beleidsvrijheid gemeenten hebben bij deze extra uitkering, is iedereen nu zijn beleidsregels nog aan het vaststellen. Deze site is een mooie stok achter de deur, omdat voor iedereen zichtbaar is wie de zaken al geregeld heeft en wie nog niet.’
Moeite
Schut geeft toe dat bezoekers van de website aardig wat moeite moeten doen om de vragen te beantwoorden. Onder andere over de hoogte van hun inkomen, uitkering, hun heffingskortingen en bedrijfspensioen per maand. ‘Daar ontkom je niet aan, de regeling is nu eenmaal zo ingewikkeld’.
Frustrerend
Volgens Schut zou het goed zijn als gemeenten op hun site-onderdeel aanbieden om te helpen bij de berekening. Wie twijfelt over zijn recht op de uitkering doet daar sowieso goed aan, volgens hem. De berekening op de website geeft hoogstens aan dat iemand recht kán hebben op het extraatje. ‘Het is natuurlijk frustrerend als je het dan nog niet zeker weet.’
Gemeenten krijgen van het ministerie ook posters, flyers en kant-en-klaar teksten om mensen te informeren over de 50 euro en hoe ze die eventueel krijgen.
Link:
www.50eurovoorminima.nl
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij vertelleen onze 120.000 van aangesloten organisaties massaal dat zij een beroep kunnen dopemn op de 50 euro voor minima. Wij krijgen echter nogal weat reacties terug dat men niet in aanmerking komt omdat de gemeente heeft bepaald dat mensen die in een AWBZ instelling wonen geen recht hebben op dit extraatje. Deze mensen hebben veel minder dan 120 % WML en worden alleeen maar gekort gezien extra bijdragen die betaald moeten worden aan de instelling, de invoering van de WTCG enz. Kan er vanuit de VNG geen brief naar gemeenten dat doelgroepen niet mopgen worden buitengesloten ook al hebben zij gezien hun woonplek geen recht op bijzondere bijstand? Ik ga in overleg met CG-raad of we actie moeten ondernemen net als met de tegemoetkoming ziektekosten die somkmigen niet krijgen terwijl men daar wel recht op heeft. graag een reactie,
Dorien Kloosterman
het gegeven dat gemeenten zelf bepalen of er ook aanvullende voorwaarden komen is discriminerend. er zijn gemeenten die zich strikt aan de inkomenseis houden maaar er zijn ook gemeenten die een aanvullende eis hebben waar het spaargeld betreft.(laatste lijkt me eerlijk) maar het is niet te verteren dat er veel gemeenten zijn die deze eis niet hebben.