Advertentie

Assen en Hilversum completeren 'G32'

Assen en Hilversum hebben zich aangesloten bij de G32. Op de G32 netwerkdag in Lelystad heeft het algemeen bestuur ingestemd met het verzoek van beide gemeenten om toe te treden. Het totaal aantal gemeenten dat bij het stedennetwerk hoort, is daarmee op 40 gekomen. En daarmee is het maximum bereikt.

08 december 2017

Assen en Hilversum hebben zich aangesloten bij de G32. Op de G32 netwerkdag in Lelystad heeft het algemeen bestuur ingestemd met het verzoek van beide gemeenten om toe te treden. Het totaal aantal gemeenten dat bij het stedennetwerk hoort, is daarmee op 40 gekomen. En daarmee is het maximum bereikt.

Dezelfde uitdagingen
Beide gemeenten passen prima bij de G32, aldus de club. Hilversum heeft een specifieke toegevoegde waarde vanwege haar rol als Mediastad en Assen staat als provinciehoofdstad met een sterke centrumfunctie voor dezelfde uitdagingen als veel G32 steden. Volgens het dagelijks bestuur is met het lidmaatschap van deze twee steden de maximale omvang van de G32 bereikt. Het algemeen bestuur deelt deze opvatting. Daarmee bestaat de G32 uit 40 steden en vertegenwoordigt zij nu bijna 5 miljoen inwoners.


40

Naast Assen en Hilverstum bestaat de G32 uit Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen ad Rijn, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Helmond, Hengelo, 's-Hertogenbosch, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Oss, Roosendaal, Schiedam, Sittard-Geleen, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan de Vos / Raadslid
Wat een tegenstellingen. Hardenberg stopt met ambtelijke fuse met Ommen per 1-1-20. Houten en Wijk bij Duurstede besloten al eerder green fusiie aan te gaan. Redenen: te complex en te verschillend. En dan dit. Een verband met 40 gemeenten. Ra, ra, hoe kan dat goed gaan met al die verschillende belangen? En hoe zit het met de Democratische controle door gemeenteraden? Kan mij er weinig bij voorstellen bij zo’n groet verband.
jan peters / wethouder
Van G4 naar G44 en veel van wat daar tussen zit. Om werken, wonen en leven in de grote (?) stad te dienen. Met 40 is het maximum bereikt. Wie verzint dat?
Rik / journalist
Waar gaat dit over? Wat willen die G40 gemeenten? Is de tijd van V3 (Staatssecretaris Van de Vondervoort) terug gekeerd? Midden jaren 90 gaf zij 27 gemeenten het predikaat “centrumgemeente”. Ook Hilversum. Die centrumgemeenten mochten shoppen in de omgeving wat zij bij hun grondgebied mochten voegen. Hilversum trok een cirkel van 10 km om de gemeentegrenzen erbij. Dat wilden ze wel hebben. Laren, Blaricum, Loosdrecht, ‘s-Graveland, Hollandse Rading en nog zo wat. Het werd in heel Nederland een fiasco.

Dus vraag ik mij af: “Wat willen die veertig zelfbenoemde gemeenten met die eliteclub?”
Advertentie