Advertentie

App voor werken over de grens gelanceerd

De VVD en de Duitse liberale partij FDP hebben samen een app gepresenteerd die werken over de grens makkelijker moet maken. Met GrenzJobs kunnen werkzoekenden vacatures vinden, maar ook informatie over belasting, vergunningen en verzekeringen.

07 maart 2017

De VVD en de Duitse liberale partij FDP hebben samen een app gepresenteerd die werken over de grens makkelijker moet maken. Met GrenzJobs kunnen werkzoekenden vacatures vinden, maar ook informatie over belasting, vergunningen en verzekeringen.

Sollicitatietips en calculators
De app is ook voorzien van sollicitatietips, zo meldt Omroep Venlo. Met calculators kunnen kosten en toeslagen berekend worden waaronder kinderbijslag, huurtoeslag en inkomstenbelasting. Er is al langere tijd duidelijk dat er voor werkzoekenden vaak veel mogelijkheden zijn over de grens. Omroep Venlo schrijft dat dit enkele jaren geleden al duidelijk werd uit de Kansenatlas van Limburg.


Eerdere projecten 

Er zijn al eerder al gemeentelijke projecten met werkzoekenden geweest over de grens. Gemeente Venlo organiseerde een busreis met zestig kandidaten voor sollicitatiegesprekken bij Zalando. De aangenomen mensen kregen een Duits jaarcontract. Hetzelfde project wordt in de toekomst mogelijk herhaald bij andere grote bedrijven.

Duizenden banen
Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft vorig jaar berekeningen gemaakt voor de kansen van werken over de grens. Minimaal 7 duizend en in het gunstigste geval 42 duizend banen levert het wegnemen van belemmeringen om aan de andere kant van de grens te werken op. Het jaarloon van een gemiddelde voltijdbaan in de grensprovincie zou daarbij toenemen met een bedrag van tussen de 30 en 140 euro. 

Dit concludeerden Joost van Gemeren, Paul Verstraten en Peter Zwaneveld in het onderzoek ‘De arbeidsmarkt aan de grens met en zonder grensbelemmeringen’ van het CPB

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rené van domburg / gewezen/toekomstig raadslid
Als de werkzoekenden multinationals zouden zijn dan had "de Haag " de belemmeringen allang weggenomen.

Boven dien spelen dit soort problemen in de grensstreken, dus voor "den Haag" in de periferie van Nederland.
M
Het lijkt toch wat rooskleuriger te worden gepresenteerd dan het is. Er zijn nog te veel belemmeringen, haken en ogen. Wellicht dat een federaal Europa daar verandering in kan brengen.

Met name voor de wat hoger geschoolde banen is het gelet op het verschillend onderwijssysteem lastig om in Duitsland aan het werk te kunnen komen. Het belasting verdrag tussen Duitsland en Nederland biedt wel ruimte voor de in Nederland woonachtige die werkt in Duitsland maar heeft ook negatieve effecten voor de in Duitsland woonachtige op de Nederlandse arbeidsmarkt aangewezen (werkloos geworden) werknemer. Ook voor verzekeringen zou moeten worden geregeld dat het primaat van lidstaten het niet langer nodig maakt om deze bij verandering van omstandigheden grensoverschrijdend te moeten wijzigen. etc etc
Advertentie