Advertentie

Gemeentelijke jeukwoorden opnieuw verzameld

Meekoppelkansen en sporen uitzetten. A&O fonds verzamelt opnieuw de ergste jeukwoorden in de publieke sector.

29 maart 2023
Irritatie
Shutterstock

Of het nu gaat om termen als inregelen of zwaluwstaarten, om 2.0 of 3.0 toevoegingen of overbodige Engelse termen, in het gemeentelijk jargon zijn er nogal wat woorden en uitdrukkingen waaraan mensen zich ergeren. A&O fonds gemeenten organiseert dit jaar voor de tweede keer de verkiezing van de ergste jeukwoorden en uitdrukkingen van het jaar.

Go-to-market plannen

Iedere sector heeft zijn eigen jargon. Vorige week nog plaatste de ANWB een vacature waarin de organisatie te kennen gaf op zoek te zijn naar een ‘chapterlead Frontend die met collega's gaat samenwerken aan de ontwikkeling van de Tribe Data.’ En een bibliotheek zocht een ‘propositiemanager met een missie die go-to-market plannen schrijft’. Maar ook de overheidssector bedient zich steeds meer van jargon, dikwijls overgenomen uit het bedrijfsleven.

Vlekken in de nek

Twee jaar geleden organiseerde A&O fonds Gemeenten voor het eerst de verkiezing van het meest irritante jeukwoord of irritante jeukuitdrukking. Dat leverde maar liefst 468 inzendingen op. In je kracht zetten won met vlag en wimpel, gevolgd door stakeholders, dagdagelijks, bila en inclusie. Meer ook termen als afhechten, inregelen, aanvliegen en doorpakken bleken menigeen vlekken in de nek te bezorgen.

Bingo en synoniemen

Met deze inventarisatie vervaardigde het A&O fonds vervolgens een jeukwoordenbingo om mensen er meer bewust van te maken dat ze zulke termen gebruiken. Want ze leveren zelden een bijdrage aan de inhoud, maar worden vooral gebruikt als mensen zich gewichtig willen maken, als ze willen verdoezelen dat ze liegen of als ze zelf niet precies weten hoe het zit. Ook maakte het fonds op basis van de verzamelde jeukwoorden een synoniemenlijst om te laten zien dat er wel degelijk alternatieven voor handen zijn en er dus echt geen reden meer om het over meekoppelkansen te hebben als je bedoelt dat iets samengevoegd kan worden en dat materialiseren gewoon vervangen kan worden door duidelijk maken.

Challenge

Dit jaar wil A&O fonds Gemeenten opnieuw bekijken wie er betekenis gaat geven aan kaders, sporen wil uitzetten of zaken wil aftikken met de overkant. Dus roept het fonds mensen op om uit hun comfortzone te komen, de challenge aan te gaan en hun flankerend beleid of Benen op Tafeloverleg in te sturen via de website https://www.aeno.nl/jeukwoord-2023.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie