Advertentie

Bruine kroeg in Amsterdam beschermt met monumentale status

Bruine kroegen horen tot de ziel van Amsterdam. De stad wil ze met een monumentale status behoeden voor verdwijnen.

ANP
10 november 2023
Café 't Mandje op de Zeedijk
Café 't Mandje op de Zeedijk

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Iconische plekken

PvdA-fractievoorzitter Lian Heinhuis vindt dat de bruine kroeg bij de ziel van de stad hoort, maar steeds meer van die ‘iconische plekken’ verdwijnen, zoals café Rooie Nelis in de Jordaan of café Verhoeff op de Zeedijk.

Verpoening van de stad

Door het grote geld moeten volgens de PvdA de kroegen plaatsmaken voor bijvoorbeeld sapjesbars en hippe restaurants met meer omzet. ‘Zoals een Amsterdamse kroegeigenaar het mooi omschreef: 'de verpoening van de stad wordt steeds meer zichtbaar'. Dat is iets wat ik zelf ook zie en waar ik me tegen verzet. De identiteit van de stad moet niet worden bepaald door wie het meeste geld heeft’, zegt Heinhuis.

Interieur

De raad wil dat de gemeente eerst in kaart brengt welke bijzondere bruine kroegen er nog zijn. Op basis daarvan kan worden gemonitord hoeveel er verdwijnen. Ook kunnen dan kroegen die dat nog niet zijn als gemeentelijk monument worden aangewezen. Die status moet er onder andere voor zorgen dat een deel van het interieur niet zomaar mag worden veranderd. Ook het starten van een traject bij UNESCO moet helpen de bruine kroeg te beschermen.

Straatbeeld

Heinhuis zegt dat de combinatie van verschillende voorstellen ervoor moeten zorgen ‘dat de bruine kroegen, die zowel cultuurhistorisch, sociaal als economisch belangrijk zijn voor onze stad, niet uit het straatbeeld zullen verdwijnen’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie