Advertentie

Amsterdam snijdt stedenband met Accra door

Mislukte projecten, stilgevallen communicatielijnen en honderdduizenden euro’s aan belastinggeld deden de samenwerking de das om.

10 februari 2014

De stedenband tussen Amsterdam en de Ghanese hoofdstad Accra is uitgelopen op een fiasco. Mislukte projecten, stilgevallen communicatielijnen en honderdduizenden euro’s aan belastinggeld deden de samenwerking de das om.


Meer richten op Parijs, Londen en Berlijn

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) hakte mede daarom afgelopen week de knoop door. ‘We hebben er meerdere keren energie in gestoken, maar het houdt een keer op’, zegt zijn woordvoerder Iris Reshef. Volgens haar kwam de liefde alleen van Amsterdam. ‘Helaas is het in de laatste jaren vanuit de Ghanezen stilgevallen. Wij hebben daaruit onze conclusies getrokken en gaan ons meer richten op onder meer Parijs, Londen en Berlijn. Bovendien hebben andere steden en landen ook al interesse in Ghana. In tegenstelling tot ons komen de Chinezen bijvoorbeeld wel met een pot geld aanzetten’. Sinds 2010 gaf de gemeente Amsterdam geen cent meer aan Accra uit, onder andere omdat projecten destijds al niet meer goed liepen.

Computercursus voor Ghanese ambtenaren

Na 2001 ging de gemeente relaties aan met steden in de zogeheten ‘herkomstlanden’ van grote minderheden in Amsterdam, zoals Marokko, Suriname en Turkije. In Amsterdam Zuidoost wonen circa tienduizend Ghanezen en daarom viel het oog op Accra. Een samenwerkingsovereenkomst werd getekend in 2004 en wegens succes verlengd in 2009. Er werden projecten aangegaan om het lokale bestuur in Ghana te verbeteren. Zo gaf de gemeente Amsterdam 125 afgeschreven computers aan Accra en kregen honderd ambtenaren aldaar een computercursus. Ook gaf Amsterdam advies voor het opknappen van het oude centrum en werd er meegedacht voor het vitaliseren van de grote markt. Tevens leverde onze hoofdstad een manager voor een nieuwe nationale busdienst.  

Stedenband kostte 230.000 euro

In totaal kostte de stedenband met Accra maximaal 230.000 euro. Echter, sinds 2010 viel de communicatie vanuit de Ghanezen stil en liepen veel projecten vast. Alleen een project voor het benoemen van straatnamen bleek succesvol te zijn. Te weinig, zo vond de VVD in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Robert Flos stelde schriftelijke vragen. ‘Ik wilden weten waarom deze stedenband nog bestond en wat de doelstellingen nou precies waren. Ook wilde ik weten of het college bereid was om de band te beëindigen’, aldus Flos. Uit schriftelijke antwoorden bleek dat de relaties met Accra behoorlijk in het slop zaten. Flos is daarom blij dat de band is stopgezet. ‘De VVD is voor internationale samenwerking en stedenbanden die vooral op handelsbanden gebaseerd zijn, maar vindt dat primair ideële en ineffectieve stedenbanden zoals die met Accra zo snel mogelijk moeten stoppen’.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

t. faber / gepensioneerd
Ik erger mij voortdurend aan deze verkwisting van gemeenschapsgeld t.b.v. projecten waarvan je met zekerheid kunt verwachten dat deze tot mislukken gedoemd zijn. Bovendien ook wrang voor de minima hier te lande, die zich maar moeten zien te redden met de karige middelen die zij door dezelfde bestuurders toegewezen krijgen.
Anoniem / Bezorgde burger
Hehe....eindelijk zo'n gemeente langeafstands samenwerking in Afrika dat wordt stopgezet. Was leuk voor de buhne, maar nu snel mee stoppen.



Wat is ook het doel van zo'n samenwerking? Projecten op korte afstand zijn al lastig. Zulke zogenaamde ideeele initiatieven lijken wel te zijn ingegeven vanuit een koloniale gedachte. Wij zullen jullie wel eens leren hoe je......



Het moet voor beide kanten zinvol zijn en iets opleveren. Anders niet doen of snel mee stoppen.

Parijs, Londen en Berlijn klinken direct al veel hoopvoller. De vraag wordt dan meer wat zij van Amsterdam kunnen leren.





Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het wordt tijd dat alle stedenbanden en sinterklazerij eens serieus beoordeeld gaan worden op hun werkelijke meerwaarde !
Melle vd Heide / projectleider KCC incl website
"...honderdduizenden euro’s aan belastinggeld deden de samenwerking de das om."



Misschien je zinsopbouw nog eens checken...
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Als Amsterdam zoveel geld aan "buitenlands beleid" kan uitgeven, ontvangt het hetzij teveel geld uit het gemeentefonds, dan wel kunnen de gemeentelijke belastingen omlaag.
Advertentie