Advertentie

Amsterdam bedolven onder Wob-verzoeken

Amsterdam kan de niet aflatende stroom Wob-verzoeken niet meer aan. Burgemeester Halsema treft maatregelen.

ANP
07 mei 2022
wob-shutterstock.jpg

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema treft maatregelen vanwege de toename, omvang en complexiteit van zogenoemde Wob-verzoeken die binnenkomen bij de gemeente. Die worden genomen op korte en lange termijn om zo de achterstand in te lopen, zo schrijft Halsema vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Niet aflatende stroom

Met een Wob-verzoek mag iedereen overheden vragen om documenten over een bepaald onderwerp openbaar te maken. Vervolgens heeft de overheid vier weken de tijd om een besluit te nemen. Als het nodig is, kan deze termijn nog vier weken worden verlengd. De gemeente heeft te maken met ‘een niet aflatende stroom verzoeken, bijvoorbeeld over coronabeleid en -demonstraties, over het erfpachtstelsel en over windturbines. ‘In maart 2020 waren er in totaal 73 verzoeken in behandeling. In maart 2021 is dat aantal gegroeid naar 132 en in maart 2022 naar 173’, schrijft Halsema.

Vrijgespeeld

Als onderdeel van de problematiek worden medewerkers tussen 9 en 14 mei ‘vrijgespeeld van andere werkzaamheden’ om Wob-verzoeken af te handelen. Daarnaast worden volgens de burgemeester structurele verbeteringen doorgevoerd, zoals belangrijke informatie beter vindbaar maken.

Te laat

In februari meldde de Amsterdamse Rekenkamer na een onderzoek dat de afhandeling van verzoeken om informatie bij het stadsbestuur te traag verloopt. Zo nam het college van burgemeester en wethouders het afgelopen jaar meer dan de helft van de Wob-besluiten te laat, aldus de Rekenkamer. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie