Advertentie

Amsterdam krijgt een achtste wethouder

Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam bestaat uit acht wethouders: vier van D66, twee van de VVD en twee van de SP.

12 juni 2014

Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam bestaat uit acht wethouders: vier van D66, twee van de VVD en twee van de SP. Dat zei D66-leider Jan Paternotte donderdag bij de presentatie van het coalitieakkoord voor de komende 4 jaar.

Financiën voor D66

De eerste D66-wethouder wordt specifiek verantwoordelijk voor financiën. Eric van den Burg (VVD) blijft wethouder en krijgt onder meer sport, ruimtelijke ordening en grondzaken onder zijn hoede. Het vorige college bestond uit zeven wethouders.

Rechterhand Rutte

Bronnen rond de nieuwe coalitie meldden donderdagavond aan het ANP dat 

Kajsa Ollongren namens D66 wethouder en locoburgemeester wordt in Amsterdam. Ollongren (47) is nu nog de hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken en daarmee topambtenaar van premier Mark Rutte. Namens D66 worden verder Menno Snel, Sebastiaan Capel en Gerolf Bouwmeester wethouder, meldden de bronnen. Snel (1970) was de Nederlandse bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Eerder was hij topambtenaar op het ministerie van Financiën. Capel (1975) is voorzitter van stadsdeel Amsterdam-Zuid en Bouwmeester (1972) is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-West.

Paternotte wilde de drie namen donderdagavond 'bevestigen noch ontkennen'. De partijen komen snel met de volledige namenlijst naar buiten.

Scooters moeten brommers worden

Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam gaat inwoners stimuleren hun snorscooter om te bouwen naar een bromscooter, zodat ze harder kunnen rijden. Snorscooters worden verbannen naar de rijbaan en rijders krijgen een helmplicht. Samen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer wordt bekeken of kentekens van scooters makkelijk omgezet kunnen worden in die van brommers.

Gereguleerde wietteelt 

Dat is een van de plannen die de nieuwe coalitie van D66, SP en VVD donderdag presenteerde. De titel van het akkoord is 'Amsterdam is van iedereen'. Het nieuwe stadsbestuur wil een voortrekkersrol spelen bij het mogelijk maken ,,van gereguleerde wietteelt'' en steekt extra geld in het beschermen van bedreigde organisaties, zoals joodse instellingen. De coalitie wil straatroven, woninginbraken en overvallen terugdringen door de aanpak van een top 600 van veelplegers uit te breiden tot een top 1000.

Investeren in huurwoningen 

Het college gaat verder schrappen in belastingen, de openingstijden verruimen en investeren in huurwoningen. Binnen de sociale sector komen er minimaal 500 woningen per jaar bij. Ook wordt de woningbouw opgevoerd, tot 5000 nieuwe woningen in 2018. Bedrijven krijgen meer ruimte om 24 uur per dag, zeven dagen per week, te draaien. De structurele lastenverlaging bedraagt 26 miljoen euro.

Erfpacht op de schop 

De tarieven van parkeervergunningen gaan maximaal 25 procent omhoog. Er wordt onderzoek gedaan naar het uitbreiden van het metronetwerk, richting Amstelveen en Schiphol. Ook het erfpachtstelsel gaat op de schop. Amsterdammers krijgen de keuze om eeuwigdurend het erfpacht af te kopen. Het nieuwe college zet verder het bestrijden van kinderarmoede hoog op de agenda.

Wethouders bekend
Vrijdag zijn de namen van de wethouders bekendgemaakt aan Het Parool. Van D66 wordt econoom en diplomaat Udo Kock wethouder voor financiën, topambtenaar Kajsa Ollongren gaat economische zaken doen en wordt eveneens locoburgemeester. Simone Kukenheim krijgt onderwijs in haar portefeuille en Abdeluheb Choho wordt wethouder voor openbare ruimte en klimaat.

Wethouders VVD en SP
VVD levert met Eric van der Burg de wethouder voor zorg en welzijn en sport en Pieter Litjens krijgt verkeer en vervoer. SP'er Laurens Ivens wordt wethouder bouwen, wonen, wijkaanpak en dierenwelzijn, Arjan Vliegenthart (SP-senator) krijgt de portefeuille werk en inkomen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dat noemen ze nog eens ondernemend besturen. 8 wethouders benoemen, terwijl je het met 7 wethouders af kunt. Gewoon een half miljoen extra bezuinigen in 4 jaar tijd. Politiek is nog steeds zeer gehecht aan pluche.
Willem Kamps
Gereguleerde wietteelt. Let je even op Ivo? Als jij dit nou eindelijk eens op landelijk niveau gaat organiseren, in plaats van maar blijven roepen dat het "volgens internationale verdragen niet kan", dan zijn we straks van een hoop moeilijk gedoe en criminaliteit af. Bovendien is het goed voor werkgelegenheid en schatkist. Dus, hup, fluks aan de slag!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Van mij mogen ze die wieteelt helemaal vrij geven hoor maar het blijft toch opmerkelijk dat Bananenrepubliek Amsterdam weer dwars tegen het beleid van de rijksoverheid ingaat en daar waarschijnlijk nog mee weg komt ook.
Advertentie