Advertentie

Grootste steden: ‘Wijken vergiftigd door criminaliteit’

De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam vragen om langdurige programma's van 20 à 30 jaar met bijbehorende structurele financiering.

11 augustus 2023
ANP politie
ANP/Michel van Bergen

De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam slaan in een brief aan de Tweede Kamer alarm om de alsmaar groeiende drugscriminaliteit. Dat meldt EenVandaag. Ze zijn bang dat Nederland te maken krijgt met 'Italiaanse toestanden'.

Coördinator Planning & Control

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Planning & Control

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

Honderden extra mensen

In de gezamenlijke brief, in handen van EenVandaag, hebben burgemeesters Halsema van Amsterdam en Aboutaleb van Rotterdam aan het Rijk om honderden extra mensen en financiële middelen gevraagd. Dit zou nodig zijn in de strijd tegen de drugsgerelateerde misdaad. Nederland is volgens hen een knooppunt in de cocaïnehandel. 

Wijken vergiftigd

'Onze kwetsbaarste, lokale gemeenschappen dreigen te worden vergiftigd door crimineel geld', aldus de burgemeesters in de brief. De Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West en Rotterdam-Zuid worden in de brief genoemd als voorbeelden van plekken waar criminele netwerken een stevige greep hebben op de jongeren.

Geweld

‘Zware drugscriminelen bedienen zich in de hele keten van de drugshandel in Nederland van extreem geweld. Ook kennen we vergismoorden en zeer regelmatige beschietingen, explosieven en afpersingen, vaak gepleegd door minderjarige en soms zwakbegaafde, gewelddadige daders. Wij dreigen terecht te komen in een criminele en geweldscultuur die geleidelijk Italiaanse trekken krijgt', schrijven de burgemeesters.

Politie en OM

De brief is ook verstuurd namens de hoofdcommissarissen en hoofdofficieren van justitie in de steden. EenVandaag meldt dat de Amsterdamse hoofdcommissaris Frank Paauw in een begeleidende brief Amsterdam de ‘ondermijningshoofdstad' van Nederland noemt. De grootste veiligheidsdreiging wordt volgens hem veroorzaakt door explosies. Paauw vraagt in de brief om 200 extra mensen en becijfert de benodigde extra middelen op 27 miljoen euro. Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politie Bond, noemt de brief van Amsterdam en Rotterdam een ‘heel noodzakelijke oproep’.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Vergiftigd door criminaliteit klinkt zo negatief. 'Cultureel verrijkt' zou ik het willen noemen.
Misschien kunnen ze van die extra centen "jongeren" in "kwetsbare wijken" wat extra gratis kickbokslessen aanbieden als tijdverdrijf.
Nico Bos
Aan de voorkant: meer drugshonden opleiden is wellicht wat goedkoper i.c.m. betere screening van de inkomende zeecontainers door technische maatregelen anders blijf je eeuwig achter het net vissen. Aan de achterkant: werkkampen introduceren zoals in China, maar dan voor criminelen. Even een jaartje stevig de puntjes op de ï in de havens en de handel bloeit vanzelf dood. Het probleem van Nederland is natuurlijk niet uniek zie ik in deze links:
https://duitslandinstituut.nl/artikel/30908/ruim-honderd-arabische-criminele-clans-actief-in-noordrijn-westfalen
https://www.bladna.nl/albanese-maffia-marokkaanse-maffia-belgie,46172.html
En ga zo maar door, heel Europa is zo lek als een mandje.
Bert Bakker
Ophouden met die stupide "buurtvaders" en gewoon de wijken in en handhaven. Dat is waar de criminaliteit grotendeels plaatsvind en dat is waar men geen begrip noch respect weet op te brengen voor de handhavers laat staan hulpverleners.
De hele nacht rossen hier de audi's van klus naar klus.
Bert Bakker
Maar liever kijkt men weg todat dat niet meer hoeft en wij niet meer bestaan.
Bert Bakker
Waar ik doel op het feit dat al sinds een paar jaar de bevolking van de basisscholen voor meer dan 50% uit niet westersen bestaat van een bepaalde signatuur. Slaapt u maar rustig verder.
Hielco Wiersma
Deze problematiek is niet alleen in Amsterdam en Rotterdam aan de orde maar speelt in alle grote(re) steden van ons land. Extra gerichte inzet is daarom noodzakelijk (vliegende brigades?).
Advertentie