Advertentie

Amsterdams stadsdeel Oost doet mee aan wietproef

De gemeente wilde al eerder deelnemen, maar had te veel coffeeshops. Inmiddels staat het kabinet ook deelname van stadsdelen toe.

28 juni 2023
Vrouw met joint in hand
Shutterstock

Amsterdam gaat definitief meedoen met het landelijke Experiment Gesloten Coffeeshopketen, oftewel ‘de wietproef’. In februari dit jaar maakte de gemeente al bekend mee te willen doen. Nu is ook duidelijk welk stadsdeel proefkonijn wordt. Na overleg met de stadsdelen en de coffeeshopbranche, meldt Amsterdam vandaag dat de wietproef in stadsdeel Oost van start gaat.

Gereguleerde productie

In stadsdeel Oost zijn momenteel tien coffeeshops gevestigd. De wietproef moet volgens de gemeente duidelijk maken “of gereguleerde productie, distributie, en verkoop van cannabis mogelijk is, en of dat het huidige gedoogbeleid voor cannabis in de toekomst kan vervangen”. Tijdens het experiment, zo meldt de gemeente, verkopen de coffeeshops in Oost ‘gereguleerde, op kwaliteit gecontroleerde cannabis’. De wiet is daarbij geproduceerd door ‘geselecteerde telers’.

Achterdeurproblematiek

Amsterdam is niet de eerste gemeente die meedoet aan de wietproef. Tien gemeenten gingen Oost voor: Groningen, Almere, Arnhem, Nijmegen, Zaanstad, Hellevoetsluis, Breda, Tilburg, Maastricht en Heerlen. De VNG benadrukte eerder het belang van deelname aan de wietproef. Volgens de Vereniging kunnen de gemeenten daardoor kennis vergaren om ‘achterdeurproblematiek’ op te lossen, de georganiseerde criminaliteit terug te dringen en de ‘gezondheidskundige aspecten’ van wiet beter te kunnen waarborgen.

Grote impact

Het Amsterdamse college vindt het belangrijk dat juist Amsterdam ook meedoet aan het experiment. De uitkomsten kunnen immers leiden tot aanpassing van het landelijke gedoogbeleid. En dat, laat de gemeente weten, ‘zal grote impact hebben op de Amsterdamse coffeeshops en cannabismarkt’. Amsterdam betrekt daarom niet alleen de coffeeshops in Oost bij de wietproef. Ook de andere Amsterdamse coffeeshops zijn geïnformeerd.

Afspraken maken

Het grote aantal coffeeshops in Amsterdam (166) leidde eerder nog een afwijzing voor de wietproef. De haalbaarheid zou daardoor in het geding komen. Inmiddels staat het kabinet ook deelname van stadsdelen toe. Daardoor kan stadsdeel Oost naar verwachting vanaf het eerste kwartaal van 2024 voor 4 à 5,5 jaar meedraaien in de wietproef. De gemeente heeft de betrokken ministers, Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid en Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gevraagd om snel tot afspraken te komen over de concrete uitwerking van de Amsterdamse deelname aan het experiment.

 

Programmadirecteur

Nationaal Programma Roosendaal via Geerts & Partners
Programmadirecteur

Business Controller LLO

Provincie Utrecht
Business Controller LLO

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Myconius Scipio
Wat een onzin dit experiment. Maak het gewoon legaal, dat heeft nergens voor problemen gezorgd. Integendeel zelfs
Advertentie